Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zelenskému nestačil telefonát s Putinom: Chce rokovať aj s Macronom a Merkelovou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že po telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom má v úmysle čoskoro prediskutovať situáciu v Donbase s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Podľa Zelenského sa lídri tzv. normandskej štvorky musia "urýchlene stretnúť, pozrieť sa jeden druhému do očí a ukončiť túto vojnu" odohrávajúcu sa na východe Ukrajiny. Na brífingu, ktorý nasledoval po mimoriadnom stretnutí s bezpečnostnými predstaviteľmi, zvolanom v dôsledku úmrtia štyroch ukrajinských vojakov vo vojenskej operačnej zóne v Donbase, Zelenskyj podľa agentúry TASS informoval, že s Macronom sa telefonicky spojí už z Turecka, kam odcestuje na návštevu. 

Ako poznamenala agentúra Ukrinform, Zelenského kancelária už upozornila tureckú stranu, že prezidentova návšteva v Turecku môže byť vzhľadom na najnovší vývoj v Donbase skrátená. Ukrajinský prezident má návštevu Turecka naplánovanú v dňoch 7. - 8. augusta. Očakáva sa, že bude rokovať s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, stretne sa s patriarchom konštantínopolským Bartolomejom a so zástupcami ukrajinských a krymskotatárskych komunít.

Zelenskyj v stredu inicioval telefonát s ruským prezidentom Putinom. Počas rozhovoru diskutovali o situácii v Donbase. Zelenskyj podľa vlastných slov požiadal ruského lídra, aby využil svoj vplyv na povstalcov v Donbase a presvedčil ich o nutnosti rešpektovať uzavreté prímerie a snažiť sa o obnovenie trvalého mieru. Zelenskyj nastolil aj otázku skrátenia času na výstavbu mosta v obci Stanycia Luhanska i tému výmeny ukrajinských väzňov. "Mali sme dlhý rozhovor," uzavrel Zelenskyj.

Tlačová služba Kremľa uviedla, že Putin zasa vyzval Zelenského, aby zaistil, že ukrajinské ozbrojené sily nebudú ostreľovať civilistami obývané oblasti Donbasu. Podľa Putina je to nevyhnutné v záujme deeskalácie konfliktu na východe Ukrajiny. Obaja prezidenti sa podľa agentúry Interfax zhodli na nutnosti rešpektovať súčasné prímerie, platné od 21. júla, i minské mierové zmluvy vrátane ich klauzuly o udelení osobitného štatútu samozvaným promoskovským republikám, ktoré boli vyhlásené na území východnej Ukrajiny.

V súvislosti so smrťou štyroch vojakov Zelenskyj už v utorok vyzval vedúcich predstaviteľov krajín zapojených do rokovaní v tzv. normandskom formáte - Putina, Merkelovú a Macrona -, aby sa čo najskôr stretli, obnovili rokovania a posúdili situáciu v Donbase, ktorá sa v dôsledku smrti štyroch ukrajinských vojakov zhoršila. 

Zodpovednosť za ich smrť Zelenskyj pripísal jednotkám samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Vedenie DĽR označilo toto obvinenie za nepravdivé a poznamenalo, že k incidentu došlo príliš ďaleko od kontaktnej čiary, v oblasti mimo dostrelu ozbrojených síl DĽR. Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine. Od začiatku tzv. žatevného prímeria - 21. júla - bolo podľa Kyjeva zabitých šesť ukrajinských vojakov a ďalších deväť utrpelo pri ostreľovaní pozícií ukrajinskej armády zranenia.
      

Viac o téme: Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyjEmmanuel Macron Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu