Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO podpísalo novú zmluvu: Ide o dohodu posilniť partnerstvo s Austráliou

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrália a NATO podpísali v stredu novú "dohodu o posilnenom partnerstve", ktorá kladie väčší dôraz na oblasť Tichého oceánu. Informovala o tom agentúra DPA.

V mene Severoatlantickej aliancie dokument signoval jej šéf Jens Stoltenberg, ktorý je na dvojdňovej návšteve Austrálie. V mene austrálskej vlády dohodu, ktorá sa predlžuje každé dva roky, podpísala ministerka obrany Linda Reynoldsová. "Hľadáme nové oblasti vzájomnej spolupráce v indo-pacifickom regióne," povedala Reynoldsová novinárom po podpise dohody v Sydney. Obe strany chcú okrem iného intenzívnejšie kooperovať v oblasti zaistenia prístupu ku vzácnym prvkom s kľúčovým významom pre vojenské technológie. 

"Čím je bezpečnostné prostredie nepredvídateľnejšie a komplikovanejšie, tým je dôležitejšie to, aby sme zostali, pracovali a stáli spolu a chránili svetový poriadok založený na pravidlách. Takýto účel má partnerstvo medzi Austráliou a NATO," komentoval Stoltenberg. Zároveň vyjadril znepokojenie nad krokmi Iránu v oblasti Hormuzského prielivu, ktoré podľa neho destabilizujú okolitý región. Austrália za tejto situácie zvažuje, že vyšle do Perzského zálivu bojové lode a lietadlá. Približne 300 austrálskych vojakov už pôsobí v rámci misie NATO v Afganistane.

Viac o téme: PartnerstvoDohodaNATOAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu