Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Navaľného spojenec je vo väzení: Posedí si tam niekoľko dní

Alexej Navaľný.
Alexej Navaľný. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruské úrady v pondelok uväznili na desať dní spojenca popredného protikremeľského kritika Alexeja Navaľného v rámci pokračujúcich opatrení zameraných na opozíciu, ktorá požaduje spravodlivé voľby. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Georgij Alburov, zamestnanec Navaľného Nadácie pre boj proti korupcii (FBK), bol medzi 1001 ľuďmi, ktorých v sobotu zdržali počas protestného "pochodu" v centre Moskvy. Išlo o najnovšiu demonštráciu proti vylúčeniu nezávislých kandidátov z miestnych volieb. Alburova (29) uväznili za porušenie zákona o protestoch.

Alburov tvrdí, že ho úrady potrestali za spoluúčasť na vyšetrovaní prvej námestníčky moskovského starostu Natalije Serguninovej, ktorú obvinil z korupcie. Podľa minulotýždňovej správy FBK Serguninová (40) predala majetok mesta svojim blízkym príbuzným za príliš nízke ceny. Podľa FBK disponuje Serguninovej rodina majetkom vo výške 6,5 miliardy rubľov (približne 89,5 milióna eur). Serguninová je poverená organizovaním miestnych volieb, ktoré sa v Moskve budú konať v septembri.

Navaľného spojenci a ďalší kritici Kremľa sa usilovali zúčastniť na moskovských voľbách, ale boli diskvalifikovaní podľa ich slov z "neopodstatnených" dôvodov. Ich vylúčenie vyvolalo najväčšiu politickú krízu v ruskej metropole za uplynulé roky a do ulíc vyšli tisíce ľudí na podporu opozičných kandidátov.

Úrady v reakcii spustili rozsiahle protiopatrenia vrátane vyšetrovania "masových nepokojov" a násilia proti policajtom. V júli boli takmer všetci poprední opoziční uchádzači o miestne voľby odsúdení na 30-dňový pobyt za mrežami. Napriek zásahom sa na sobotňajšom pokojnom pochode v centre Moskvy zúčastnili tisícky protestujúcich. Opozícia plánuje ďalšiu manifestáciu na 10. augusta.
 

Viac o téme: OpozíciaUväznenieAlexej NavaľnýProtikremeľský kritik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu