Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecká vláda kritizovala Rusko: Dôvodom je zatknutie stoviek ľudí na proteste v Moskve

Protesty v Moskve
Protesty v Moskve (Zdroj: YouTube/ Al Jazeera English)

BERLÍN - Nemecká vláda kritizovala v nedeľu pozatýkanie niekoľkých stoviek ľudí počas sobotňajšej demonštrácie v ruskej metropole Moskva, píše agentúra DPA.

"Zatýkania neboli úmerné mierovému charakteru protestov, ktorého boli zamerané proti vylúčeniu nezávislých kandidátov z mestských volieb," uviedla v nedeľu hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Nemecká diplomacia podľa nej očakáva "urýchlené prepustenie" všetkých pokojných demonštrantov.

Polícia v sobotu na úradne nepovolenom proteste na Puškinovom námestí v centre Moskvy zadržala 828 ľudí, uviedla ruská organizácia OVD-Info, ktorá poskytuje právnu pomoc a rady osobám zadržaným na protivládnych pochodoch a zhromaždeniach. Ruské ministerstvo vnútra uvádza, že úrady zadržali okolo 600 ľudí z celkového počtu približne 1500 demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na nepovolenom opozičnom politickom zhromaždení v centre Moskvy.

"Opakované zásahy do zaručeného práva na pokojné zhromažďovanie sa a slobodu prejavu porušujú medzinárodné povinnosti Ruska a rozhodne spochybňujú právo na slobodné a spravodlivé voľby," dodala hovorkyňa nemeckej diplomacie s tým, že Rusko musí základné práva svojich obyvateľov chrániť. Sobotňajšie zhromaždenie bolo namierené proti rozhodnutiu moskovskej mestskej rady v súvislosti s vylúčením niektorých opozičných kandidátov zo septembrových volieb do Moskovskej mestskej dumy.

Zmienené protest bol tretím v ostatných týždňoch. Podporovateľov opozície pobúrilo, že niektorým jej kandidátom odmietli možnosť kandidovať v septembrových voľbách do mestských zastupiteľstiev. Uplynulú sobotu (27. júla) zadržali bezpečnostné zložky asi tretinu z odhadovaných 3.500 účastníkov protestu.

Tisíce ľudí sa vtedy zhromaždili pred budovou moskovskej radnice, kde požadovali zaregistrovanie opozičných kandidátov, ktorým by kvôli údajným "nezrovnalostiam" na podpisových hárkoch nemala byť povolená účasť vo voľbách. Bol to najväčší počet zadržaných na proteste v Rusku v poslednom desaťročí, povedala pre DPA nezávislá monitorovacia organizácia OVD-Info.

Ruská opozícia napriek zatýkaniu plánuje nové protesty

Ruská protikremeľská opozícia plánuje na budúci víkend usporiadať celoštátne demonštrácie napriek tomu, že sobotňajší protest polícia násilne potlačila a zatkla vyše 1000 osôb. Demonštranti požadovali slobodné voľby. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Reuters. Sobotňajšie protesty zorganizované opozičnými aktivistami boli mienené ako pokojný pochod proti vylúčeniu ich kandidátov z miestnych volieb, ktoré sa v Moskve budú konať v septembri.

Nezávislá monitorovacia skupina OVD-Info uviedla, že polícia zadržala v sobotu 1001 ľudí. Mnohých úrady neskôr prepustili, ale 19 osôb zostalo počas noci v zadržaní. Niektorým skonfiškovali mobilné telefóny a bol im odoprený prístup k právnikovi. Ruskí vyšetrovatelia spustili trestné stíhanie voči jednému mužovi, obviňujúc ho zo zranenia policajného príslušníka.

Opozícia podľa jedného z jej predstaviteľov nehodlá požiadať moskovských činiteľov o povolenie na usporiadanie protestov, ale v iných mestách tak učiní. Aktivisti tvrdia, že ruská ústava im zaručuje právo na slobodné demonštrácie. Úrady však tvrdia, že musia vopred odsúhlasiť miesto a čas konania protestov. Hnev demonštrantov sa sústreďuje na zákaz opozične zmýšľajúcich kandidátov, z ktorých niektorí sú spojencami najznámejšieho kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Septembrové voľby do moskovského zastupiteľstva sú podľa Reuters všeobecne vnímané ako test do celonárodných parlamentných volieb v roku 2021.

Úrady tvrdia, že opoziční kandidáti nenazbierali dostatočne pravé podpisy na registráciu, a že voľby budú kompetitívne. Vylúčení kandidáti hovoria, že je to klamstvo a trvajú na uskutočnení volieb, v ktorých budú mať šancu na úspech.

Navaľnyj a najmenej sedem jeho stúpencov je momentálne vo väzení za údajné porušenie zákona o demonštráciách. Vládnuca strana Jednotné Rusko dominuje v ruskom parlamente. Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ sa k sporom s opozíciou nevyjadrili, ale moskovský starosta Sergej Sobjanin - Putinov spojenec - protesty odsúdil ako cynicky zorganizovaný masový neporiadok.

Viac o téme: ProtestZatýkanieKritikaRuskoNemeckoBerlínMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu