Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA obvinili honduraského prezidenta: Spoliehal sa na výnosy z drog pri financovaní kampaní

Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández (Zdroj: TASR/AP Photo/Eduardo Verdugo)

MEXIKO CITY - Americká federálna prokuratúra obvinila bývalého a súčasného honduraského prezidenta zo spolupráce s pašerákmi kokaínu, od ktorých dostávali príspevky výmenou za ochranu, informovala v sobotu agentúra AP.

Prokuratúra v dokumente, ktorý bol vydaný v piatok, uvádza, že honduraský prezident Juan Orlando Hernández, jeho brat Antonio Hernández a bývalá hlavu štátu Porfirio Lobo "využívali pašovanie drog na pomoc pri presadzovaní moci a kontroly nad Hondurasom". Prezident a jeho predchodca sa údajne "spoliehali na drogové výnosy" pri financovaní politických kampaní. Prokuratúra podľa AP predkladá "dôkazy o politickej korupcii na najvyššej úrovni".

Prokuratúra tvrdí, že Hernández použil v prepočte takmer 1,35 milióna eur na to, aby si zabezpečil víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2013. Prezident bol znovuzvolený v roku 2017 aj napriek obvineniam z volebného podvodu. Dokument prokuratúry takisto poukazuje na viacnásobné platby od drogových dílerov pre exprezidenta Loba.

Lobovu manželku zatkli v roku 2018 honduraské úrady v súvislosti so spreneverou verejných prostriedkov a jeho syna Fabia v roku 2017 v USA odsúdili za pašovanie drog na trest odňatia slobody v trvaní 24 rokov, pripomína AP. Antonio Hernández bol zatknutý v roku 2018 v USA na základe obvinení z pašovania kokaínu. Súdny proces sa má začať v septembri.

Viac o téme: DrogyPrezidentKampaňUSAJuan Orlando Hernández
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu