Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nekonečné spory o ostrovy: Južná Kórea odmietla japonské územné nároky na Tokdo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, File)

SOUL - Ministerstvo obrany Južnej Kórey v stredu odmietlo obnovené územné nároky Japonska na Kóreou kontrolované ostrovy v Japonskom mori, ktoré Japonsko nazýva Takešima a Kórea Tokdo. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Ruské lietadlo v utorok narušilo juhokórejský vzdušný priestor neďaleko týchto ostrovov, čo spôsobilo napätie medzi oboma krajinami, pripomína Jonhap. Stíhačky Južnej Kórey vystrelili na lietadlo varovné strely.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga tvrdil, že ruské lietadlo narušilo i vzdušný priestor Japonska. Tokio takisto podalo v súvislosti s incidentom protest. Juhokórejské ministerstvo obrany japonské nároky na ostrovy odmietlo.

"Keďže Tokdo je naše územie historicky, geograficky i podľa medzinárodného práva, jasne dávame najavo, že budeme prísne reagovať na akékoľvek vonkajšie vniknutie do oblasti Tokda," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

Šéf juhokórejského Národného bezpečnostného úradu Čong Ui-jong v utorok varoval Rusko pred vážnymi dôsledkami v prípade opätovného narušenia vzdušného priestoru. Rusko narušenie poprelo. Jeho lietadlá podľa vyjadrení Moskvy vykonávali v utorok nad medzinárodnými vodami naplánované cvičenia.
 

Viac o téme: JaponskoJužná KóreaTokdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu