Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký veľvyslanec pri OSN kritizoval politiku USA: Ignorujú medzinárodné práva

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

NEW YORK - Nemecký veľvyslanec pri OSN Christoph Heusgen v utorok kritizoval blízkovýchodnú politiku Spojených štátov. Washington by podľa neho mal prestať konať tak, že niektoré oblasti medzinárodného práva podporuje a iné ignoruje. Informovala o tom agentúra DPA.

"Veríme v silu medzinárodného práva. Neveríme v moc najsilnejšieho. Medzinárodné právo pre nás preto nie je menu a la carte," uviedol Heusgen na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku.

Heusgen vyhlásil, že zatiaľ čo sa USA neoblomne venujú určitým otázkam medzinárodného práva (napríklad čo sa týka Severnej Kórey), proti ďalším oblastiam, v ktorých dochádza k porušovaniu uznesenia BR OSN (ako je napríklad výstavba izraelských osád na Západnom brehu) sa však jednoznačne nepostavia, píše DPA.

Vyjadrenia veľvyslanca prišli deň po tom, ako izraelská armáda zdemolovala desiatky príbytkov Palestínčanov vo východnom Jeruzaleme. BR OSN prijala právne záväznú rezolúciu, ktorá Izrael vyzýva, aby prestal s výstavbou nelegálnych osád. BR OSN odsúdila aj zhabanie území, búranie domov a vysídľovanie palestínskych civilistov.

Ako pripomenula DPA, počas vlády prezidenta Donalda Trumpa sa vzťahy Washingtonu s Izraelom zblížili. Trumpov proizraelský postoj viedol k tomu, že Palestínčania odmietajú, aby sprostredkovateľom mierového procesu na Blízkom východe boli Spojené štáty. 

Počas Trumpovej vlády USA napríklad v marci uznali izraelskú suverenitu nad okupovanými Golanskými výšinami a v máji presunuli svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema.
 

Viac o téme: USAOSNChristoph Heusgen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu