Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ruská armáda by mohla mať systémy S-500 vo výzbroji už v roku 2020: Tohto sú schopné

Jurij Borisov
Jurij Borisov (Zdroj: TASR/AP Photo/Hadi Mizban)

MOSKVA - Nový systém protivzdušnej obrany S-500 sa do výzbroje ruskej armády môže začať dodávať už v roku 2020. Podľa agentúry Interfax o tom v stredu informoval podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov.

"Komponenty komplexu už prešli predbežnými výrobnými testami a potvrdili svoje vlastnosti. Komplex je možné dodať v rôznych konfiguráciách v závislosti od úloh, ktoré sa majú riešiť," povedal s tým, že testy S-500 boli úspešné.

Raketový systém S-500 je najnovšou generáciou systémov protivzdušnej obrany s raketami dlhého doletu. Systém vyrába spoločnosť Almaz-Antej, ktorá je popredným ruským dodávateľom vojenskej techniky.

S-500 je univerzálny diaľkový a výškový záchytný komplex so zvýšeným potenciálom protiraketovej obrany a s posilnenou schopnosťou zachytiť balistické rakety. Nový systém je schopný zasiahnuť nielen balistické, ale aj aerodynamické ciele i okrídlené rakety.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, S-500 má bojový rádius 600 kilometrov a bude schopný detekovať a súčasne zasiahnuť až desať balistických nadzvukových cieľov, ktoré lietajú rýchlosťou až sedem kilometrov za sekundu. 

Systém bude tiež schopný zasiahnuť hlavice hypersonických rakiet. Podľa charakteristík bude S-500 výrazne prevyšovať S-400 i jeho amerického súpera PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3). O začatí výroby systémov S-500 Prometej (Prométeus) informoval generálny riaditeľ spoločnosť Rostech Sergej Čemezov v júni tohto roku.

Viac o téme: Jurij BorisovRuská výzbrojS-500
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu