Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kolumbia žiada OSN, aby o jeden rok predĺžila mierovú misiu: Boja sa konfliktu s FARC

Iván Duque
Iván Duque (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

BOGOTA - Kolumbijský prezident Iván Duque v piatok požiadal Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov, aby o jeden rok predĺžila svoju overovaciu misiu, keďže sa obáva, že mierový proces v krajine s bývalým partizánskym hnutím FARC môže byť ohrozený. Informovala o tom agentúra DPA.

"Chceme, aby nás misia sprevádzala ešte jeden rok, pretože sa domnievame, že jej práca a dohľad... sú nevyhnutné, aby bol tento proces opätovného začlenenia úspešný," povedal Duque po boku predsedu Bezpečnostnej rady Gustava Meza-Cuadra.

Duque hovoril o opätovnom začlenení približne 7.000 bývalých partizánov do spoločnosti po tom, ako v roku 2016 Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísali s vládou po 52 rokoch ozbrojeného konfliktu mierovú dohodu.

Misia OSN na monitorovanie realizácie dohody sa odvtedy každoročne predlžuje. Meza-Cuadra uviedol, že Bezpečnostná rada stojí pevne za mierovým procesom.

Mierová dohoda z roku 2016 úplne neupokojila Kolumbiu, keďže aj po jej podpísaní prišli o život stovky bývalých bojovníkov FARC. Stále viac bývalých partizánov, ktorí majú pocit, že vláda ich dostatočne nechráni a nepomáha im vrátiť sa do civilného života, sa pripája k tým členom FARC, ktorí sa rozhodli nedodržiavať mierový proces.

Polstoročie trvajúci ozbrojený konflikt medzi FARC a kolumbijskou vládou si vyžiadal vyše 260.000 mŕtvych, zatiaľ čo viac ako 7 miliónov ďalších ľudí donútil opustiť svoje domovy.

Viac o téme: OSNFARCIván Duque
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu