Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína uvalí sankcie na americké firmy: Nesúhlasia s predajom zbraní Taiwanu

Čínsky šéf diplomacie Wang Ji
Čínsky šéf diplomacie Wang Ji (Zdroj: SITA/Nicolas Asfouri/Pool Photo via AP, File)

PEKING - Čína v piatok oznámila, že uvalí sankcie voči americkým spoločnostiam zapojeným do plánovaného predaja amerických zbraní Taiwanu v hodnote 2,2 miliardy dolárov, píše agentúra AFP.

"Americký predaj zbraní Taiwanu predstavuje vážne porušenie základných noriem medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov," uviedol prostredníctvom online vyhlásenia hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

"S cieľom ochrániť národné záujmy Čína uvalí sankcie na americké podniky zúčastňujúce sa na tomto predaji zbraní do Taiwanu," dodal.

Začiatkom tohto týždňa čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Peking už voči plánovanému predaju oficiálne protestoval prostredníctvom diplomatických kanálov. Touto cestou vyjadril svoj "rozhodný nesúhlas" s potenciálnou dodávkou zbraní, ktorá by mala zahŕňať aj bojové tanky a protilietadlové rakety. Čína považuje Taiwan za svoje územie, ktoré sa jedného dňa vráti pod jej kontrolu, a to v prípade potreby aj použitím vojenskej sily.

Vláda prezidenta USA Donalda Trumpa nedávno oficiálne upovedomila americký Kongres o úmysle predať Taiwanu 108 tankov M1A2T Abrams, približne 250 prenosných protivzdušných systémov Stinger a ďalšie súvisiace vybavenie. Členovia Kongresu majú teraz 30 dní na to, aby voči zamýšľanému predaju zbraní vzniesli námietky, čo je však nepravdepodobné.

Tanky Abrams a strely Stinger by - v prípade čínskej invázie na Taiwan - výrazne zvýšili schopnosť taiwanskej armády čeliť čínskym obrneným vozidlám a letectvu. Pentagón zdôraznil, že schválená dodávka zbraní Taiwanu prispeje k zvýšeniu obranyschopnosti tejto ostrovnej krajiny, avšak nezmení základnú rovnováhu vojenských síl v regióne.

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom vojenskej techniky pre Taiwan. Peking voči predaju amerických zbraní na Taiwan opakovane protestuje.
 

Viac o téme: ZbraneSankcieČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu