Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kríza v Perzskom zálive: Obavy pred útokom Iránu, Británia poslala ďalšiu vojnovú loď

Torpédoborec HMS Duncan Zobraziť galériu (3)
Torpédoborec HMS Duncan (Zdroj: SITA/Ben Sutton/Ministry of Defence via AP)

LONDÝN - Britské lode operujúce v Perzskom zálive boli uvedené do stavu najvyššej pohotovosti na pozadí obáv, že komerčné plavidlá plaviace sa pod vlajkou Británie by sa mohli stať terčom úrokov iránskych člnov. Informoval o tom vo štvrtok denník The Guardian.

Stupeň pohotovosti bol zvýšený v utorok, deň predtým, ako loď britského kráľovského námorníctva namierila zbrane proti iránskym člnom, ktoré sa pokúsili narušiť trasu plavidla plaviaceho sa pod vlajkou Ostrova Man.

Pohotovosť sa zvýšila na tretí stupeň, čo je ekvivalent klasifikácie pre kritický stupeň domácej bezpečnosti, keď hrozí bezprostredné riziko incidentu. Pohotovosť platí pre 15 až 30 veľkých Britániou vlastnených plavidiel, ktoré prechádzajú cez Perzský záliv každý deň.

Londýn vyhlásil, že komerčná loď British Heritage sa nachádzala v sporných vodách nárokovaných Iránom, keď bola vyzvaná troma iránskymi plavidlami, ktoré jej nariadili posunúť sa na sever. Následne zasiahla fregata HMS Montrose, ktorá na iránske člny namierila zbrane a zahnala ich.

Británia, ktorá má záujem o deeskaláciu krízy a zachovanie medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom, odmieta zverejniť videozáznam tohto incidentu. Ako prvé o ňom informovali Spojené štáty v stredu neskoro večer. Británia má v danej oblasti okrem zmienenej fregaty aj tri mínolovky, takže nemá kapacitu na sprevádzanie všetkých britských lodí prechádzajúcich cez Hormuzský prieliv.

Poslali ďalšie plavidlo

Británia zvýši svoju vojenskú prítomnosť v Perzskom zálive. Vysiela tam ďalšiu vojnovú loď po tom, čo sa 10. júla tri iránske ozbrojené motorové člny pokúsili zastaviť britský ropný tanker, ktorý však sprevádzala fregata britského Kráľovského námorníctva Montrose, a útoku zabránila. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia Sky News.

Británia sa do Perzského zálivu rozhodla vyslať torpédoborec Duncan, ktorý bude v oblasti operovať spoločne s fregatou Montrose po tom, čo ukončil námorné vojenské cvičenie NATO v Čiernom mori. Britské ministerstvo obrany najprv nasadenie ďalšej vojnovej lode v Zálive nekomentovalo, následne však vydalo vyhlásenie, že nesúvisí s incidentom z 10. júla a bolo vopred naplánované.

Americká vojnová loď USS
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP)

Iránske revolučné gardy vo štvrtok popreli svoju účasť na pokuse o zastavenie britského tankera v Perzskom zálive. "Nedošlo k nijakým stretom s cudzími plavidlami, najmä nie s anglickými," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok ráno zverejnila iránska tlačová agentúra Fars. Revolučné gardy ale zároveň zdôraznili, že ak by dostali príkaz zaistiť akúkoľvek loď, okamžite by ho splnili.

Viac o téme: PohotovosťIránPerzský zálivBritské lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu