Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump upozorňuje Turecko aj Irán: Mali by byť veľmi opatrní

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Foto / Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump adresoval v utorok Iránu ďalšie varovanie v súvislosti s porušovaním záväzkov týkajúcich sa obohacovania uránu v tejto islamskej republike. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Irán robí veľa zlých vecí... a radšej by mal byť veľmi opatrný," povedal Trump pred novinármi v Bielom dome. Vyjadril sa pritom v podobnom duchu ako v nedeľu, keď Iránu odkázal, že "by si mal dávať pozor". Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu, hoci sa v tzv. jadrovej dohode z roku 2015 zaviazal k neprekračovaniu limitu 3,67 percenta. MAAE tiež potvrdila prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohateného uránu.

Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Spojené štáty odstúpili od tejto dohody už v máji 2018 a následne obnovili sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy.

USA opätovne varovali Turecko

Spojené štáty v utorok opätovne varovali Turecko pred nákupom ruského protilietadlového raketového systému S-400 a pohrozili, že to bude mať dôsledky. Stalo sa tak napriek tomu, že americký prezident Donald Trump vyjadril kladný postoj k zámerom tohto spojenca USA v NATO, informuje tlačová agentúra AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po júnovom stretnutí s Trumpom povedal, že Ankara nebude čeliť sankciám za nákup tohto zbraňového systému. Pentagón však predtým oficiálne upozornil tureckú vládu, aby predmetný nákup zrušila do 31. júla, inak USA vyradia Turecko z elitného výcvikového programu pre stíhačky F-35.

Podľa vyjadrenia amerického rezortu obrany si je Turecko plne vedomé zákona, ktorý v roku 2017 prijal Kongres a ktorý stanovuje sankcie za akékoľvek "podstatné" nákupy zbraní z Ruska. Americkí predstavitelia sa obávajú, že Moskva využije dodávku systému S-400 do Turecka na zdokonalenie jeho schopností "zostreľovať západné lietadlá".

Trump po stretnutí s Erdoganom na summite skupiny G20 v japonskej Osake bol podľa AFP tureckým lídrom presvedčený, že bývalý americký prezident Barack Obama neumožnil Ankare nakúpiť americké raketové systémy Patriot. V skutočnosti Turecko v roku 2013 uprednostnilo čínsky obranný systém, ale dohoda zlyhala.

Začiatkom júna Turecko ústami Erdogana deklarovalo, že zmluvu o nákupe systému S-400 nezruší ani napriek nátlaku zo strany Spojených štátov. Erdogan v pondelok uviedol, že "prípravy na prevoz a nakládku (batérií S-400) pokračujú". Podľa jeho slov sa preprava S-400 uskutoční letecky. Poznamenal tiež, že turecké "ministerstvo národnej obrany sa zaoberá plánovaním a výberom miesta dislokácie" systémov S-400. Erdogan tiež vyjadril presvedčenie, že ruské systémy protivzdušnej obrany pozitívne ovplyvnia bezpečnosť nielen Turecka, ale aj celého regiónu a sveta.

Prvé správy o rokovaniach o dodávke S-400 Turecku sa objavili v novembri 2016. Uzavretie zmluvy bolo ruskou stranou potvrdené 12. septembra 2017. Podľa zmluvy má Rusko Turecku dodať štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Dodávka prvej časti S-400 z Ruska do Turecka by sa mala uskutočniť v priebehu tohto týždňa.

Viac o téme: DohodaUránRaketyRuskoUSADonald TrumpTureckoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu