Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko pokračuje v prípravách na dodávku S-400 Turecku, tvrdí Erdogan

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok informoval, že Rusko pokračuje v prípravách dodávky ruského protiraketového systému S-400. V rozhovore s novinármi pred svojím odletom do Bosny však Erdogan nespresnil, kedy sa uskutoční samotný prevoz do Turecka a kde na jeho území bude miesto dislokácie systémov S-400.

Rozhodnutie uprednostniť ruský raketový systém S-400 pred americkým systémom Patriot je hlavným zdrojom napätia medzi Tureckom a Spojenými štátmi – spojencami zo Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty už Turecku aj pohrozili sankciami. Kathryn Wheelbargerová z amerického ministerstva obrany koncom mája uviedla, že ak Turecko nákup ruského systému protivzdušnej obrany nezruší, bude to mať "ničivé" následky pre spoločný program týkajúci sa vývoja bojových lietadiel typu F-35 a inú vzájomnú spoluprácu.

Podľa slov poprednej predstaviteľky Pentagónu spomínané rozhodnutie Ankary ohrozí schopnosť Turecka pracovať so západnou Alianciou a prinúti Washington uvaliť na krajinu sankcie. Začiatkom júna Turecko ústami prezidenta Erdogana deklarovalo, že zmluvu o nákupe systému protivzdušnej obrany S-400 od Ruska nezruší ani napriek nátlaku zo strany Spojených štátov.

Erdogan v pondelok podľa agentúry AP uviedol, že "prípravy na prevoz a nakládku (batérií S-400) pokračujú"Podľa jeho slov sa preprava S-400 uskutoční letecky. Poznamenal tiež, že turecké "ministerstvo národnej obrany sa zaoberá plánovaním a výberom miesta dislokácie" systémov S-400. Erdogan tiež podľa agentúry TASS vyjadril presvedčenie, že ruské systémy protivzdušnej obrany pozitívne ovplyvnia bezpečnosť nielen Turecka, ale aj celého regiónu a sveta.

Prvé správy o rokovaniach o dodávke S-400 Turecku sa objavili v novembri 2016. Uzavretie zmluvy bolo ruskou stranou potvrdené 12. septembra 2017. Podľa zmluvy má Rusko Turecku dodať štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov. Turecká televízia Habertürk pred niekoľkými dňami uviedla, že dodávka prvej časti S-400 z Ruska do Turecka by sa mala uskutočniť v priebehu tohto týždňa.

Viac o téme: RuskoRecep Tayyip ErdoganSystém S-400
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu