Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sviatok demokracie v krajine zmietanej krízou: VIDEO Opozícia môže otvárať šampanské

Kyriakos Mitsotakis Zobraziť galériu (3)
Kyriakos Mitsotakis (Zdroj: SITA/AP/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná konzervatívna strana Nová demokracia, ktorú vedie Kyriakos Mitsotakis. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, informovala agentúra AFP.

Kombinovaný prieskum hlavných televíznych staníc v Grécku ukázal, že Nová demokracia získala približne 40 percent hlasov, zatiaľ čo vládnuca strana Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) premiéra Alexisa Tsiprasa 28,5 percenta. Voľby sa konali o tri mesiace skôr, ako boli pôvodne plánované. Právo voliť v týchto voľbách malo takmer desať miliónov občanov krajiny.

Boli to prvé parlamentné voľby od ukončenia medzinárodných záchranných programov. Konali sa v čase, keď sa Grécko postupne dostáva z hlbokej, takmer desaťročnej finančnej krízy, ktorá spôsobila prudký nárast nezamestnanosti a chudoby a zníženie HDP krajiny o štvrtinu.

Predčasné parlamentné voľby v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Yorgos Karahalis)

Grécko bolo až do minulého leta závislé od programov medzinárodnej pomoci. Muselo zaviesť prísne reformy vrátane masívnych škrtov v oblasti výdavkov a zvyšovania daní, aby sa tak kvalifikovalo na záchranné pôžičky.

Tsipras uznal porážku

Grécky premiér Alexis Tsipras uznal porážku v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách, informovala agentúra AFP. Tsipras už telefonicky zablahoželal k víťazstvu Kyriakosovi Mitsotakisovi a jeho opozičnej konzervatívnej strane Nová demokracia(ND), uviedol pre AFP zdroj z úradu premiéra.

Grécky premiér Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (3)
Grécky premiér Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA/AP/Yorgos Karahalis)

Incident po skončení volieb

Grécka polícia oznámila, že z volebnej miestnosti v centre Atén ukradla skupina mladíkov volebnú urnu. Stalo sa tak krátko po skončení nedeľňajších predčasných parlamentných volieb.Skupina mladých ľudí sa zmocnila urny vo volebnej miestnosti v škole v aténskej štvrti Exarcheia. Agentúra AP k tomu poznamenala, že v tejto časti Atén pomerne často vyvolávajú incidenty rôzne anarchistické skupiny.

Viac o téme: Parlamentné voľbyGréckoKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu