Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chceli zavraždiť premiérku, za útok budú pykať: Deviatich páchateľov čaká trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DHÁKA - Bangladéšsky súd odsúdil v stredu deviatich členov hlavnej opozičnej strany na smrť a ďalších 25 na doživotie za pokus o vraždu premiérky Hasíny Vadžídovej z roku 1994. Desaťročné tresty dostalo 13 ľudí za účasť na útoku na vlak, ktorý prevážal premiérku, informuje agentúra Reuters.

Vadžídová bola v tom čase opozičnou líderkou a jej úhlavná rivalka Chálida Zijáová premiérkou. V súčasnosti je Zijáová a jej Bangladéšska nacionalistická strana (BNP) v opozícii. "Obžalovaní hodili bomby a spustili streľbu na vozeň vlaku, pričom ich cieľom bolo zavraždiť Vadžídovú," povedal prokurátor novinárom v meste Pábna, kde sa incident pred 25 rokmi odohral. Mesto leží 160 kilometrov severozápadne od bangladéšskej metropoly Dháka.

Vadžídovej administratíva však čelí obvineniam z potlačovania disentu a uväzňovania kritikov vrátane stúpencov BNP. Zijáová je za mrežami pre obvinenia z korupcie, čo však ona považuje za politicky vykonštruovanú kauzu. Rivalita medzi oboma političkami - príbuznými bývalých vládcov - dominuje bangladéšskej politike už roky. Právnik niektorých z odsúdených vyhlásil, že všetci sa proti stredajšiemu verdiktu odvolajú.

Vadžídová sa stala terčom útoku aj v roku 2014, keď útočníci odpálili na zhromaždení nálože, pričom zabili 24 ľudí a zranili ďalších viac než 500 osôb. Súd vlani v súvislosti s týmto činom udelil trest smrti 19 ľuďom a rovnakému počtu doživotie. Odsúdenci sa odvolali na súde vyššej inštancie.

Viac o téme: VraždaTrestSúd Hasína Vadžídová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu