Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dron odhalil hroziacu tragédiu: VIDEO Na nič netušiacich surfistov sa hnal veľký žralok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/ Rogue Droner)

CANBERRA – Nebyť záberov zo strážneho dronu, surfisti v blízkosti populárnej pláže v Novom Južnom Walese v Austrálii by vôbec netušili, aké smrteľné nebezpečenstvo im hrozí. Obrovský dravec plával priamo k piatim športovcom vo vode.

Surferi čakali na vlnu na pláži Tuncurry a o prítomnosti žraloka nemali ani potuchy, hoci oceán je pri spomínanej pláži čistý. Zachytil ho však strážny dron Rogue Droner, ktorý sa vznášal tesne nad vodou v žralokových stopách, keď sa ten približoval k surferom. Zdá sa, že tí si vôbec neuvedomovali nebezpečenstvo, ktoré im hrozilo.

„Prosím, vezmite na vedomie, že dron sa pokúšal surferov upozorniť. Nikto zo surferov nebol zranený,“ hovorí správa uverejnená na stránke YouTube firmou The Rogue Droner. Z pláže na nich už mávali, aby ich varovali. Našťastie všetci surferi a plavci sa rýchlo dostali do bezpečia. Ihneď po zverejnení záznamu identifikovali znalci predátora ako veľkého bieleho žraloka.

V blízkosti tohto miesta mal v roku 2016 Colin Rowland (65) naozaj šťastie. Veľký biely žralok dlhý tri a pol metra, ktorý ho napadol v Tuncurry Beach, mu spôsobil hlboké rany na nohe a ruke. Muž našťastie prežil. Austrálske štatistiky uvádzajú najväčší počet úmrtí na svete spôsobených žralokom za posledných 30 rokov. Počas troch rokov zaznamenali v Austrálii 47 úmrtí a 501 útokov. Nový Južný Wales zaznamenal v tomto období najviac útokov, až 146, nasledoval Queensland – 86 a západná Austrália – 81. 

Nie je agresívny

Veľký biely žralok si získal neblahú povesť ako najkrutejší predátor oceána. Samica v priemere dorastá do štyri a pol metra, samce nenarastú dlhšie ako štyri metre. Najťažšieho žraloka ulovili pri pobreží juhovýchodnej Austrálie v roku 1959, vážil ohromujúcich 1207 kg. Dravec môže dosiahnuť rýchlosť okolo 40 km/h. Má tiež schopnosť vyhodiť sa z vody do vyše trojmetrovej výšky. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Kultový Spielbergov film Čeľuste získal veľkým bielym žralokom v našej fantázii povesť ľudožrúta. Žralok však dáva pred ľuďmi prednosť tuleňom, uškatcom, tuniakom, lososom a malým druhom veľrýb. Podľa špecialistu na žraloky Craiga Ferreru je veľký biely žralok „schopný násilia, ale nie je agresívny a nedychtí po krvi“ .V skutočnosti je človek pre žraloka pravdepodobne nebezpečnejší ako naopak. Medzinárodná únia pre ochranu prírody preto veľkého bieleho žraloka zaradila na zoznam ohrozených druhov práve pre typicky prehnané správy o ohrození bezpečnosti ľudí.

Viac o téme: Surferiútok AustráliaVeľký biely žralok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu