Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V strede Talianska sa triasla zem: Otrasy s magnitúdou 3,7 pocítil aj Rím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Zemetrasenie s magnitúdou 3,7 postihlo nedeľu večer stredné Taliansko vrátane metropoly Rím. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov a bolo lokalizované 14 kilometrov východne od hlavného mesta, informovala agentúra APA s odvolaním sa na taliansky Inštitút pre geológiu a vulkanológiu (INGV).

Z Ríma, kde sa chveli najmä vyššie budovy, neboli hlásené škody. Otrasy boli najviac citeľné v kopcovitej oblasti Castelli Romani ležiacej na východe 3,5-miliónovej metropoly. Vystrašení ľudia vybiehali do ulíc. Hasičský zbor prijal množstvo telefonátov znepokojených občanov. Z dôvodu vykonania bezpečnostných kontrol bola dočasne pozastavená premávka na linke metra C.

Otrasy bolo cítiť aj na pobreží regiónu Lazio, kam patrí i Rím, ako aj v regióne Abruzzy, ktorý už v minulosti postihli silné zemetrasenia. V dedine Colonna, ležiacej v tesnej blízkosti epicentra zemetrasenia, boli niektoré budovy mierne poškodené. "Kontrolujeme niektoré budovy, ktoré boli poškodené v centre. Nemáme zranených, ale strach bol veľký," povedal starosta obce Fausto Giuliani. 

Oblasť vulkanických Albanských vrchov, kde sa najnovšie zemetrasenie vyskytlo, je podľa Carla Melettiho z INGV vystavená stredne vysokému seizmickému nebezpečenstvu. Najsilnejšie historicky zdokumentované zemetrasenie s odhadovanou magnitúdou 5,6 siaha až do roku 1806. Spôsobilo pomerne rozsiahle škody v najbližších mestách, ako napríklad Rocca di Papa či Zagarolo.

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie RímTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu