Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké nejasnosti ohľadne volieb v Guatemale: V krajine prepočítajú výsledky až dvoch volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GUATEMALA - V Guatemale nanovo prepočítajú výsledky nedeľňajších parlamentných a prezidentských volieb po tom, ako sa objavili podozrenia z podvodu. Vo štvrtok to oznámila tamojšia ústredná volebná komisia, píšu svetové tlačové agentúry.

Predseda komisie Julio Solórzano novinárom v hlavnom meste tejto stredoamerickej krajiny povedal, že dal pokyn na prepočítanie hlasov s cieľom "objasniť nezrovnalosti". Prepočítavanie všetkých 21.099 volebných staníc sa podľa jeho slov začne v pondelok. Tieto výsledky sa potom porovnajú s digitálnymi verziami nahranými do počítačového systému, ktorý zverejňoval pôvodné výsledky.

Na chyby vo výsledkoch a nezapočítanie niektorých hlasov poukázali niektoré politické strany. Volební pozorovatelia ich platnosť podporili. Pokiaľ prepočítanie potvrdí predchádzajúci výsledok, v druhom kole prezidentských volieb sa v auguste stretne víťazka prvého kola, bývalá prvá dáma Guatemaly Sandra Torresová, s Alejandrom Giammatteim, lídrom konzervatívnej strany Vamos. Nový prezident, ktorý nahradí súčasnú hlavu štátu Jimmyho Moralesa, sa úradu ujme v januári 2020.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyParlamentné voľbyGuatemalaPrepočítanie hlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu