Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kapitán výletnej lode urobil chybu: Neposkytol pomoc, bolo by zachránených viac ľudí

Vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti bol 11. júna 2019 vytiahnutý.
Vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti bol 11. júna 2019 vytiahnutý. (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Ukrajinského kapitána švajčiarskej výletnej lode Viking Sygin berú maďarské orgány na zodpovednosť nielen za nedbanlivosť, ale zrejme aj za neposkytnutie pomoci po tragickej zrážke s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány. Povedal to v utorok v televízii M1 jeden z obhajcov prevádzkovateľa vyhliadkovej lode Zsolt Sógor.

Podľa jeho slov kapitán buď neposkytol pomoc v dostatočnej miere, alebo ju úplne ignoroval. Po zrážke totiž zastavil s plavidlom až po 800 metroch, dodal Sógor a poznamenal, že mohlo byť zachránených viac ľudských životov. Na hornej palube vyhliadkovej lode totiž stálo viac turistov než zachránených sedem.

Ukrajinský kapitán podľa výsledkov vyšetrovania zrejme nepožil alkohol, avšak je možné, že v čase zrážky bol na internete so svojím mobilom, čo mohlo odviesť jeho pozornosť, konštatoval obhajca a dodal, že možno práve preto vymazal dáta z mobilu. Sógor ale zdôraznil, že je to zatiaľ iba domnienka.

Vyšetrovanie nehody bude ukončené vznesením obvinenia podľa jeho názoru v marci budúceho roka. Ukrajinský kapitán výletnej lode Jurij C. minulý štvrtok po zložení kaucie opustil budapeštiansku väznicu. Bilanciou nehody je v súčasnosti 25 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky. Bezprostredne po zrážke sa podarilo z Dunaja zachrániť sedem Kórejčanov. Záchranári ešte na južnom toku Dunaja intenzívne pátrajú po troch nezvestných.

Viac o téme: PomocVýletná loďKapitánMaďarskoDunajHableányViking SyginZsolt Sógor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu