Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty v Hongkongu neutíchli: EÚ vyzvala obe strany na zdržanlivosť

Demonštrant v uliciach Hongkongu Zobraziť galériu (7)
Demonštrant v uliciach Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

BRUSEL - Európska únia upozornila v stredu hongkonskú vládu, aby rešpektovala občianske práva. Zároveň vyzvala všetky zúčastnené strany, aby po násilných protestoch proti vládnemu návrhu zákona, ktorý má umožniť vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do Číny, prejavili zdržanlivosť. Informovala o tom agentúra AFP.

"V uplynulých dňoch uplatnil hongkonský ľud svoje základné práva zhromažďovať sa, ako aj slobodne a pokojne vyjadriť svoj názor. Tieto práva je nutné rešpektovať. Všetky strany by mali postupovať zdržanlivo; je nutné vyvarovať sa násilia a eskalačných reakcií," uvádza sa vo vyhlásení Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová navrhuje legislatívnu úpravu umožňujúcu vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny. Podľa vládnych predstaviteľov je to potrebné, aby sa vyplnili existujúce právne medzery a mesto prestalo byť útočiskom pre utečencov pred zákonom.

Protesty v Hongkongu neutíchli:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Návrh však vyvolal odpor širokého spektra skupín v Hongkongu a masové protesty, ktoré v stredu prerástli do násilností. Podľa kritikov nie je justičný systém v Číne nezávislý a nezodpovedá medzinárodným štandardom. 

Znepokojenie vyjadrili aj obchodné, právne, ľudskoprávne a novinárske organizácie s tým, že navrhované zmeny poškodia povesť Hongkongu v oblasti právnej nezávislosti.

Protesty v Hongkongu neutíchli:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Viac o téme: ProtestDemonštrácieČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu