Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump chce vyslať do Poľska ďalších 2-tisíc vojakov: Za všetkým je obava pred Ruskom

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že uvažuje o vyslaní ďalších 2000 vojakov do Poľska. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump v Bielom dome počas schôdzky s poľským prezidentom Andrzejom Dudom povedal, že ďalšie americké jednotky by sa presunuli do Poľska z Nemecka. Upozornil však, že diskusia v tejto veci nie je ešte uzavretá.

Trump zároveň uviedol, že Poľsko si objednalo od USA viac ako 30 stíhacích lietadiel typu F-35. Agentúra AP pred niekoľkými dňami poznamenala, že Poľsko, obávajúce sa ruskej vojenskej aktivity, presadzuje zvýšenú a trvalú prítomnosť amerických vojakov na svojom území. V súčasnosti ich je v Poľsku približne 4000, a to v rámci rotačného systému.

Podľa AFP je v Poľsku približne 5000 amerických vojakov. Trump taktiež uviedol, že Poľsko ponúklo vybudovať na svojom území pre americké jednotky "základňu svetovej triedy". Americký prezident však schladil nádeje Poliakov na stálu základňu USA, ktorá by podráždila Rusko a vyvolala jeho okamžitú reakciu, poznamenala AFP. "Nehovorím o trvalej alebo netrvalej" prítomnosti, povedal Trump.

Viac o téme: VojaciRuskoUSADonald TrumpPoľskoVyslať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu