Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odsúdený podnikateľ v Poľsku žiada o milosť: Vyhráža sa, že prezradí tajné informácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Poľský podnikateľ Marek Falenta, ktorého odsúdili na dva a pol roka väzenia za tajné nahrávanie politikov v luxusnej varšavskej reštaurácii, požiadal prezidenta krajiny Andrzeja Dudu o udelenie milosti.

Vyhráža sa, že ak milosť nedostane, prezradí citlivé informácie o politikoch vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Falenta totiž tvrdí, že práve na ich pokyn sa celé tajné nahrávanie uskutočňovalo. To by dávalo zmysel, keďže Falenta a jeho dvaja spolupracovníci nahrávali pred voľbami v roku 2014 politikov vtedy vládnucej Občianskej platformy (PO) a aféra, ktorá vypukla po zverejnení týchto rozhovorov, významnou mierou prispela k prehre PO a víťazstvu PiS vo voľbách.

Falentovi, ktorého odsúdili na dva a polročné väzenie už v roku 2016, sa podarilo utiecť do Španielska, kde ho zatkli až začiatkom apríla tohto roku. Minulý týždeň ho vydali naspäť do Poľska, kde - ak nedostane milosť od prezidenta - si musí odkrútiť pôvodný trest. Úrad poľského prezidenta už informoval, že Falentovu žiadosť o milosť dostal, odmietol sa však zatiaľ k tejto téme ďalej vyjadrovať.

Viac o téme: PoliticiVäzeniePodnikateľAndrzej DudaMarek Falenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu