Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump pripravuje dohodu storočia: Americkú ambasádu presunie do Jeruzalema

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

MEKKA - Organizácia islamskej spolupráce (OIC) na sobotňajšom summite v Saudskej Arábii odsúdila rozhodnutie USA presunúť svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema a uznať sporné mesto za hlavné mesto Izraela, informovala agentúra AFP.

Summit vydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil "premiestnenie veľvyslanectiev Spojených štátov a Guatemaly do Jeruzalema" a vyzval všetkých členov, aby bojkotovali krajiny, ktoré v meste otvorili svoje zastupiteľstvá. Vyhlásenie prichádza v čase, keď sa zať amerického prezidenta Donalda Trumpa, Jareda Kushner, chystá predstaviť ekonomické aspekty jeho dlho očakávaného mierového plánu pre Blízky východ na konferencii, ktoré sa bude konať koncom júna v Bahrajne.

Plán, ktorý Trump označil za "dohodu storočia", už odmietli Palestínčania, ktorí tvrdia, že Trumpova politika ukázala, že je "nehanebne zaujatý v prospech Izraela". Palestínčania prerušili všetky kontakty s Trumpovou administratívou po tom, ako prezident ukončil desaťročia dvojstrannej politiky, aby v decembri 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Izrael trvá na tom, že celý Jeruzalem je jeho "večným, nedeliteľným hlavným mestom". Palestínčania požadujú, aby bol východný sektor mesta hlavným mestom ich zasľúbenej krajiny.

Viac o téme: Donald TrumpJeruzalemSaudská ArábiaPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu