Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Iránci a Iračania spoločne pochodovali na podporu Palestínčanov: Odmietli Trumpov plán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Desaťtisíce Iráncov si v piatok v islamskej republike pripomínali každoročný Deň al-Kuds (Deň Jeruzalema) a zároveň odsúdili mierový plán pre Blízky východ, ktorý navrhuje americký prezident Donald Trump ako "dohodu storočia". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Iránska štátna televízia uviedla, že štátom organizované pochody sa konajú v 950 mestách a obciach po celej krajine. Odvysielala zábery zachytávajúce demonštrantov nesúcich pútače s heslami ako "Jeruzalem je večné hlavné mesto Palestíny" a "Smrť Amerike".

Trumpov mierový plán má povzbudiť investovanie arabských darcov na palestínskych územiach západný breh Jordánu a pásmo Gazy, až potom bude na rade riešenie pálčivých politických problémov a celej podstaty konfliktu. Palestínski predstavitelia už tento plán odmietli, lebo sú presvedčení, že je navrhnutý výrazne v prospech Izraela. Šiitský Irán tvrdí, že plán zlyhá.

"Nie dohode storočia!" stálo na pútači, ktorého veľký a detailný záber odvysielala štátna televízia. Tá priniesla aj zábery z pochodu na Deň Jeruzalema v metropole susednej krajiny, v irackom Bagdade, kde vyšli do ulíc tisíce bojovníkov z vplyvných šiitských milícií. "Deň al-Kuds v Bagdade, v ďalších irackých provinciách a po celom svete vyjadruje odmietnutie 'dohody storočia', ktorú plánuje presadiť Trump, aby svojím vlastným spôsobom odstránil palestínsku otázku," uviedol člen provinčnej rady v Bagdade Muín al-Kásim.

Členovia irackých šiitských milícií pochodovali vo vojenských uniformách, ale nepredviedli vojenské vozidlá ani ťažké zbrane. To je protiklad k predchádzajúcim rokom, keď prehliadku využili ako príležitosť predviesť svoju bojovú zdatnosť. Počty účastníkov demonštrácie sa približne rovnali každoročnej účasti, ale do očí bila neprítomnosť vplyvných lídrov milícií, ktorí obvykle v tento deň prednášajú vášnivé prejavy kritické k Izraelu a vyjadrujú vďaku Iránu za jeho podporu.

Deň al-Kuds zaviedol iránsky šiitský náboženský líder ajatolláh Rúholláh Chomejní, vodca islamskej revolúcie v Iráne z roku 1979, a pripomínajú si ho vždy v posledný piatok islamského posvätného, pôstneho mesiaca ramadán.

Odpor voči Izraelu, voči existencii izraelského štátu, je základom politiky Iránu, riadeného šiitskými moslimami. Irán podporuje palestínske a libanonské islamistické militantné skupiny, ako napríklad Hamas a Hizballáh, ktoré sa stavajú proti mieru s Izraelom. Teherán odmieta uznať Izrael, pripomenula v piatok agentúra Reuters.

Viac o téme: Donald TrumpIránJeruzalemIrakPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu