Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Z upálenia študentky (†19) v Bangladéši obvinili šestnásť ľudí: Hrozí im trest smrti

Upálenie študentky v Bangladéši Zobraziť galériu (3)
Upálenie študentky v Bangladéši (Zdroj: Instagram: @world )

DHÁKA - Bangladéšska polícia obvinila 16 ľudí v prípade upálenia 19-ročnej študentky, ktorá nahlásila sexuálne obťažovanie. Informovala o tom televízia BBC. Usmrtenie Nusrat Jahan Rafíovej, ku ktorému došlo v apríli, vyvolalo protesty v celej krajine.

Bangladéšska vláda prisľúbila potrestanie všetkých osôb zapojených do tejto ukrutnej vraždy.  Obvinenia voči 16 podozrivým osobám boli oficiálne vznesené v stredu. V prípade usvedčenia hrozí páchateľom trest smrti. 

Upálenie študentky v Bangladéši
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram: @world )

Dôvodom útoku zo 6. apríla bolo, že študentka podala na polícii trestné oznámenie na riaditeľa islamskej školy, ktorého obvinila zo sexuálneho obťažovania. Skupina podozrivých ju vylákala na strechu školy, ktorú navštevovala, a naliehali na ňu, aby obvinenie voči riaditeľovi stiahla. Keď to však odmietla, poliali ju petrolejom a zapálili.  Tínedžerka utrpela popáleniny na 80 percentách tela a päť dní nato zomrela. Podľa policajných vyšetrovateľov študentkinu vraždu nariadil samotný riaditeľ školy, keď odmietla stiahnuť svoje obvinenie. 

Upálenie študentky v Bangladéši
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram: @world )

Páchatelia chceli, aby smrť dievčaťa vyzerala ako samovražda. Obeť však ešte pred smrťou stihla podať svedectvo vyšetrovateľom. Medzi obvinenými sú viaceré študentky islamskej školy a dvaja lokálni politici. Dvanásť z nich - vrátane riaditeľa - sa k účasti na vražde priznali. K upáleniu došlo v okrese Feni v juhozápadnom Bangladéši. Smrť študentky podľa agentúry AFP upozornila na alarmujúci nárast počtu sexuálnych deliktov v Bangladéši. Vlani bolo podľa správ aktivistov v tejto juhoázijskej krajine znásilnených približne 950 žien.

Viac o téme: UpálenieŠtudentkaBangladéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu