Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa USA Rusko testuje jadrové zbrane: Porušuje tak prísny zákaz jadrových skúšok

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucc)

WASHINGTON - Rusko na súostroví Nová Zem pravdepodobne testuje jadrové zbrane. Vyhlásil to riaditeľ americkej vojenskej spravodajskej služby DIA Robert Ashley, podľa ktorého Moskva "zrejme nedodržiava pravidlá uznávanej zmluvy", pričom mal na mysli Zmluvu o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Rusko ratifikovalo dohodu v roku 2008 a vyhlásilo, že ju dodržiava.

Ashley povedal, že Rusko by vďaka testovaniu mohlo zlepšiť "schopnosti jadrových zbraní". Podľa neho sa USA domnievajú, že Moskva počas nasledujúcej dekády značne posilní svoj jadrový arzenál. Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) sa však vyjadrila, že jej systém nezaznamenal žiadnu podozrivú aktivitu zo strany Ruska.

Erdogan ponúka Trumpovi pracovnú skupinu na posúdenie ruských rakiet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu telefonoval so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, pričom mu zopakoval ponuku zriadiť pracovnú skupinu, ktorá by posúdila rozhodnutie Ankary kúpiť ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Rozhodnutie uprednostniť ruský raketový systém pred americkým systémom Patriot je hlavným zdrojom napätia medzi týmito spojencami zo Severoatlantickej aliancie. USA už aj pohrozili sankciami, pripomína agentúra AFP.

Donald Trump a Recep
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Turecko s ponukou na zriadenie pracovnej skupiny prišlo už v apríli, ale zatiaľ nedostalo žiadnu odpoveď. Obaja prezidenti sa dohodli, že sa stretnú na okraj summitu G20, ktorý sa uskutoční na konci júna v japonskej Osake. Washington tvrdí, že prítomnosť ruského systému protivzdušnej obrany v Turecku by ohrozovala západné vojenské systémy a mohla by tiež ohroziť účasť Turecka v programe výroby amerických stíhačiek F-35, pre ktoré dodáva určité komponenty.

Erdogan je však neoblomný a tvrdí, že nákup ruského systému je "hotová vec". Turecký minister obrany Hulusi Akar minulý týždeň uviedol, že Ankara už vyslala do Ruska svojich vojakov na školenie.

Viac o téme: TestovanieJadrové zbraneDonald TrumpVladimir PutinTayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu