Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump pricestoval na štátnu návštevu do Japonska: Chce posilniť vzťahy medzi krajinami

Donald Trump a Melanie Trump na štátnej návšteve v Japonsku. Zobraziť galériu (5)
Donald Trump a Melanie Trump na štátnej návšteve v Japonsku. (Zdroj: SITA/Evan Vucc)

TOKIO - Americký prezident Donald Trump pricestoval v sobotu na štvordňovú štátnu návštevu Japonska, ktorá bude zameraná na posilňovanie vzťahov s východoázijskou krajinou a rozhovory o obchode a rastúcich hrozbách zo strany Severnej Kórey. Trump bude tiež prvým svetovým lídrom, ktorý sa stretne s novým japonským cisárom Naruhitom. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Trump s manželkou Melaniou dorazil na tokijské medzinárodné letisko Haneda na palube prezidentského špeciálu Air Force One po 14-hodinovej ceste. Po krátkom privítaní sa šéf Bieleho domu zúčastní na večeri s obchodnými lídrami v rezidencii amerického veľvyslanca. Návšteva Trumpa v Japonsku je orientovaná viac na jeho osobné vzťahy s tamojším premiérom Šinzóom Abem než na zásadné politické témy, uviedla AP, ktorá Abeho označila za Trumpovho zrejme najbližšieho priateľa na svetovej scéne.

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Evan Vucc)

Práve Abeho snaha udržať si Trumpovu priazeň podľa analytikov ušetrila Japonsko oveľa tvrdších odvetných obchodných opatrení popri clách na hliník a oceľ. Trump si s Abem v nedeľu zahrá golf, neskôr sa s prvými dámami spoločne zúčastnia na tradičnom zápase sumo. Deň zakončia večerou v japonskej reštaurácii. V pondelok má Trump pozvanie na cisársky banket, ktorý vo svojom paláci organizuje nový cisár Naruhito a cisárovná Masako.Naruhito na chryzantémový trón nastúpil 1. mája po abdikácii svojho otca Akihita.

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Evan Vucc)

Trump a Abe by v pondelok mali hovoriť aj o dôležitých témach ako obchod, Severná Kórea, bezpečnosť či možná spolupráca v oblasti vesmírneho programu. Stretnutie napriek tomu nemá za cieľ priniesť konkrétny záver či spoločné vyhlásenie štátnikov. Koncom apríla prijal Trump Abeho v Oválnej pracovni Bieleho domu. Abe so svojou manželkou Akie sa na pozvanie Trumpa a Melanie zúčastnili v Bielom dome na večeri na počesť 49. narodenín prvej dámy USA. Lídri si taktiež zahrali spoločne golf. Spojené štáty a Japonsko v septembri v roku 2018 oznámili, že otvoria obchodné rokovania.

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Evan Vucc)

Pred jeho príchodom sa triasli budovy 

Stredne silné zemetrasenie zasiahlo v sobotu východné Japonsko. Budovy sa triasli aj v hlavnom meste Tokio, niekoľko hodín pred príchodom prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovala o tom celoštátna televízna stanica NHK.Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie magnitúdu 5.Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v južnej časti prefektúry Čiba, približne 60 kilometrov juhovýchodne od Tokia.

Práve v tejto prefektúre má Trump hrať v nedeľu golf s japonským premiérom Šinzóom Abem, uviedla tlačová agentúra Reuters. Varovanie pre prívalovými vlnami cunami nebolo vydané a zatiaľ neboli hlásené ani zranenia či škody. Trump a jeho manželka Melania medzitým do Tokia už prišli, na medzinárodnom letisku Haneda pristál prezidentský špeciál Air Force One po 14-hodinovej ceste. Po krátkom privítaní sa šéf Bieleho domu zúčastní na večeri s obchodnými lídrami v rezidencii amerického veľvyslanca.

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Evan Vucc)

 

Viac o téme: Donald TrumpJaponskoMelanie TrumpŠtátna návšteva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu