Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Moskva to už nevydržala a ostro zaútočila: Putinov kabinet v tom má jasno, schytali to médiá

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok počas týždenného brífingu pred novinármi ostro kritizovala medzinárodné médiá za to, akým spôsobom informovali o škandále v súvislosti s videom usvedčujúcim z korupcie bývalého šéfa Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, napísala agentúra APA.

Hovorkyňa konkrétne menovala dve médiá - televíznu stanicu Euronews a týždenník Der Spiegel, ktorým vyčítala protiruské zameranie. Prekážalo jej, že televízia Euronews vo svojom spravodajstve spomínal "korupčný škandál v súvislosti s Ruskom". Dodala, že to i napriek tomu, že podľa doterajších zistení neexistuje nijaké prepojenie na Rusko a medzi zainteresovanými osobami sa nenachádzali žiadni ruskí občania.

Zacharovová ostro kritizovala aj Der Spiegel, ktorý spolu s denníkom Süddeutsche Zeitung túto kauzu zverejnil. Ten je podľa nej už dlhú dobu naladený protirusky.  "Máme pocit, že masmédiá, a to najmä v Nemecku, hneď zahorúca zasa raz použiť všetko, aby s novým videom z Ibizy zakryli vlastný škandál v súvislosti s Claasom Relotiusom," povedala Zacharovová. Pri svojich snahách však podľa jej slov vychádzajú z "tradičnej rusofóbie".

Moskva to už nevydržala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR /AP, SITA/AP/Markus Schreiber)

Moskva má pochybnosti

Nemecký novinár týždenníka Der Spiegel Claas Relotius čiastočne sfalšoval najmenej 14 zo 60 článkov publikovaných v tomto médiu. "Mám veľké pochybnosti o tom, či je zverejnené video prejavom investigatívnej žurnalistiky. Existujú dobré dôvody predpokladať, že je to celé kampaň, ktorú si niekto objednal," dodala Zacharovová.

Zacharovová ďalej hovorila o tom, že opakovaním tézy, že Rusko sa mieša do vnútropolitických záležitostí európskych krajín, vrátane Rakúska, dochádza k manipulácii verejnej mienky. Na otázku, či bude mať rakúska vládna kríza vplyv na bilaterálne vzťahy medzi Viedňou a Moskvou, sa Zacharovová vyjadriť odmietla.

Viac o téme: RuskoRakúskoFPÖHeinz-Christian Strache
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu