Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politický škandál v Rakúsku: Tajné VIDEO položí vládu, prezident vyhlásil predčasné voľby

Heinz-Christian Strache Zobraziť galériu (4)
Heinz-Christian Strache (Zdroj: AP Photo/Darko Vojinovic,file)

BERLÍN - Škandál na rakúskej politickej scéne vrcholí. Tajná videonahrávka, ktorú zverejnili dve nemecké médiá, zachytáva korupčné správanie už bývalého vicekancelára a predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Rakúsky kancelár Sebastian Kurz s nimi odmietol spolupracovať a prezidenta požiadal o vyhlásenie nových volieb. Tie by mali byť v septembri.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v nedeľu oznámil, že si želá, aby sa predčasné parlamentné voľby v krajine konali v septembri. Informovala o tom agentúra AFP. „Dávam prednosť tomu, aby sa predčasné voľby konali v septembri, ak je to možné, tak začiatkom septembra,“ povedal prezident po skončení rozhovorov s kancelárom Sebastianom Kurzom.

Predčasné voľby v Rakúsku

Rakúsky kancelár v sobotu oznámil, že prezidenta požiadal o čo najskoršie vypísanie nových volieb v reakcii na korupčný škandál, po ktorom odstúpil Heinz-Christian Strache z funkcie vicekancelára i postu predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Rakúsky prezident Alexander van
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

Rakúsky vicekancelár rezignoval v sobotu po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu. Nemecké médiá - denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel - zverejnili v piatok výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

Nahrávku nezverejnili zámerne

Nemecký časopis Der Spiegel videonahrávku s politikom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachom nezverejnil krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu zámerne. Tvrdí to redaktor týždenníka Wolf Wiedmann-Schmidt. Kvôli videu, na ktorom Strache rokuje s údajnou neterou ruského oligarchu o politickej podpore výmenou za získanie verejných zákaziek, padla v sobotu rakúska vláda, v ktorej bol Strache vicekancelár. Vzdal sa aj postu predsedu FPÖ.

Politický škandál v Rakúsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto Süddeutsche Zeitung)

„Video sme mali asi mesiac a vyhodnocovali sme ho. A keď sme si boli istí, že je autentická a pravdivá, povedali sme si, že ho zverejníme,“ uviedol dnes Wiedmann-Schmidt v nemeckej televízii n-tv. Pri rokovaní zachytenom na tajne urobenej videonahrávke sa hovorilo o tom, že žena vydávajúca sa za neter ruského oligarchu by mohla kúpiť podiel v bulvárnom denníku Kronen Zeitung, najčítanejším rakúskom denníku, a jeho prostredníctvom podporovať Stracheho protiimigračnú stranu.

Okolnosti vzniku nahrávky

Za odmenu by v okamihu, keď sa FPÖ dostane k moci, získala v Rakúsku verejné obstarávanie v stavebníctve. Schôdzka sa konala predvlani v júli, niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami v Rakúsku. Po nich FPÖ vstúpila do vládnej koalície s ľudovcami Sebastiana Kurza. Na videonahrávku robil jasné narážky už v apríli nemecký komik Jan Böhmermann, keď získal rakúsku televíznu cenu Romy. Hovorí sa o tom, že za videom, ktoré bolo podľa všetkého pascou na Stracheho a jeho pobočníka Johanna Gudenuse, ktorý na schôdzke bol tiež, stojí práve Böhmermann.

Politický škandál v Rakúsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak/MTI )

Od koho Der Spiegel nahrávku získal, Wiedmann-Schmidt kvôli ochrane zdrojov neprezradil. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý ju tiež zverejnil, jeho novinári materiál uložený na USB kľúči dostali v istom opustenom hoteli. Rakúsky ľudovecký kancelár Sebastian Kurz v sobotu vypovedal koalíciu s protiimigračnou FPÖ a dnes rokuje s prezidentom Alexandrom Van der Bellenem o riešení politickej krízy a možnom termíne predčasných volieb.

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung k afére okolo Stracheho napísal, že treba vysvetliť okolnosti vzniku videonahrávky. „Zostáva nejasné, ako video vzniklo, aké motívy stoja za zinscenováním (stretnutia s údajnou príbuznou ruského oligarchu) a prečo bol film zverejnený až dva roky po svojom vzniku,“ uvádza denník. Je to nutné, pretože "inak sa politika utopí v jedovatej zmesi sprisahaneckých teórií a dopadov, čo udržuje pri živote populizmus".

Viac o téme: NemeckoRakúskoDer SpiegelHeinz-Christian Strache
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu