Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

António Gutteres na mieste tragédie na Novom Zélande: OSN bude bojovať proti nenávisti

OSN bude bojovať proti nenávistným prejavom
OSN bude bojovať proti nenávistným prejavom (Zdroj: TASR (AP Photo/Mark Baker))

CHRISTCHURCH - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v utorok počas návštevy Nového Zélandu varoval, že nenávistné prejavy sa na internete šíria ako "ničivý požiar", a sľúbil, že OSN sa postaví na čelo úsilia "uhasiť" tento problém. Píše o tom agentúra AFP.

Guterres navštívil mešitu Al Noor v meste Christchurch a stretol sa s pozostalými po útokoch na dve mešity z 15. marca. Pravicový extrémista vtedy usmrtil 51 ľudí a celý útok nakrúcal na video a vysielal na sociálnej sieti. "Nenávistné prejavy sa na sociálnych sieťach šíria ako 'ničivý požiar'. Musíme ich zahasiť," povedal portugalský diplomat a dodal, že pre nenávistné prejavy nie je priestor "ani on-line, ani off-line".

Guterres vyzdvihol program svojho osobitného poradcu pre prevenciu genocídy Adama Dienga, zameriavajúci sa na boj proti extrémizmu na internete. Šéf OSN začal v nedeľu návštevou Nového Zélandu krátke turné po južnom Tichomorí s cieľom zdôrazniť vplyv klimatických zmien a vyjadriť podporu pre moslimskú komunitu v Christchurchi počas moslimského posvätného pôstneho mesiaca ramadán. 

"Viem, že neexistujú slová, ktoré by zmiernili rany, smútok a bolesť, ale chcel som sem prísť osobne, aby som šíril lásku, podporu a celkový obdiv," povedal. Guterres má po návšteve Nového Zélandu absolvovať rozhovory o klimatických otázkach na Fidži, Tuvalu a Vanuatu.

Viac o téme: ExtrémizmusOSNNový ZélandAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu