Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie medzi USA a Iránom stúpa: Američania ostro obvinili Irán z útokov na lode pri pobreží SAE

USA ostro obvinili Irán z útokov na lode pri pobreží SAE Zobraziť galériu (8)
USA ostro obvinili Irán z útokov na lode pri pobreží SAE (Zdroj: SITA/AP/Jon Gambrell)

WASHINGTON - Počiatočné zistenia tímu amerických vojenských expertov naznačujú, že Irán alebo iránski spojenci použili v nedeľu výbušniny na prerazenie veľkých dier do trupu štyroch lodí kotviacich neďaleko pobrežia Spojených arabských emirátov (SAE). S odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa vo Washingtone o tom v noci na utorok informovala agentúra AP.

Podľa tohto zdroja každá loď má veľmi tesne nad čiarou ponoru veľkú dieru a podľa predbežných zistení príslušného vyšetrovacieho tímu ich spôsobili výbušné zariadenia. Tím zložený z expertov americkej armády bol na preskúmanie škôd vyslaný na žiadosť SAE. Avšak americkí predstavitelia doteraz neposkytli bližie podrobnosti o tom, čo sa presne stalo a ani žiadny dôkaz o možnej iránskej účasti na týchto explóziách, dodala AP. 

USA ostro obvinili Irán
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (United Arab Emirates National Media Council via AP))

Agentúra tiež poznamenala, že zdroj si neželal byť menovaný vzhľadom na to, že nemal oprávnenie na styk s médiami. Predstavitelia krajín Perzského zálivu kritizovali poškodenie tankerov, ktoré sa podľa nich stali terčom "sabotážneho útoku". Spojené arabské emiráty v nedeľu oznámili sabotážne útoky na štyri komerčné lode z rôznych krajín v ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra.

USA ostro obvinili Irán
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (United Arab Emirates National Media Council via AP))

Minister energetiky Saudskej Arábie Chálid Fálih v pondelok uviedol, že medzi zasiahnutými plavidlami boli aj dva saudskoarabské ropné tankery. Podľa agentúry AP medzi poškodenými loďami bolo aj plavidlo plaviace sa pod nórskou vlajkou a tanker plaviaci sa pod vlajkou emirátu Šardžá v SAE. 

USA ostro obvinili Irán
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Jon Gambrell))

Spojené štáty už predtým varovali lode, že "Irán alebo jeho zástupcovia" by mohli plánovať útoky na námornú dopravu v regióne. Washington do oblasti Perzského zálivu vyslal lietadlovú loď a bombardéry, pričom ohlásil aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ, čím reagoval na obavy z možnej hrozby zo strany Teheránu.

Podľa Mongheriniovej by sa USA a Irán mali vyhýbať vojenskej eskalácii

Spojené štáty a Irán by mali zachovať "maximálnu zdržanlivosť" a vyhnúť sa akejkoľvek vojenskej eskalácii, uviedla v pondelok šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová po stretnutí s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom. Informovala o tom agentúra AFP. Mogheriniová uviedla, že Pompeo v Bruseli "jasne počul", že ide o "rozhodujúcu a chúlostivú situáciu", ktorá si vyžaduje, aby sa zachovala "maximálna zdržanlivosť" a krajiny by sa mali "vyhnúť akejkoľvek eskalácii na vojenskej strane."

Federica Mogherini
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

Obavy z vojenskej eskalácie medzi Spojenými štátmi a Iránom okrem Mogheriniovej vyjadrili v pondelok aj ministri zahraničných vecí Nemecka a Británie. "Sme znepokojení vývojom udalostí a napätím v danom regióne," povedal nemecký minister zahraničných vecí Maas šéfovi americkej diplomacie. Pompeo sa rozhodol pre nečakanú návštevu Bruselu, kde v pondelok zasadala Rada EÚ pre zahraničné veci, aby s európskymi partnermi rokoval o "naliehavých záležitostiach" vrátane Iránu.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jim Young/Pool Photo via AP)

"Nechceme, aby to viedlo k vojenskej eskalácii," zdôraznil Maas pred Pompeom. Reagoval na skutočnosť, že Spojené štáty uplynulý týždeň vyslali do oblasti Perzského zálivu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj svoje bombardéry, pričom v piatok ohlásili aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ. Tieto kroky sú podľa Washingtonu reakciou na obavy z možného zámeru Teheránu zaútočiť na americké sily alebo záujmy v regióne.

Heiko Maas
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hektor Pustina)

Pred nebezpečenstvom konfliktu, ktorý by mohol aj "náhodne" vypuknúť v Perzskom zálive, varoval tiež britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Sme veľmi znepokojení rizikom konfliktu, ktorý by sa mohol udiať náhodne pri eskalácii, ktorú nemá v úmysle ani jedna strana, ale mohla by sa skončiť istým druhom konfliktu," uviedol Hunt pri príchode na zasadnutie ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. 

Jeremy Hunt
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Hunt, Maas a ich francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian sa zúčastnili v pondelok na rozhovoroch s Pompeom po spoločnom stretnutí s Mogheriniovou zameraným na snahu zachrániť jadrovú dohodu s Iránom. 

Viac o téme: USAIránSAETankeryútoktan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu