Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Labouristi dosiahli svoje: Británia ako prvá na svete vyhlasuje klimatický stav núdze

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Britský parlament v stredu ako vôbec prvý na svete vyhlásil núdzový stav, ktorý má umožniť prijatie opatrení proti klimatickým zmenám. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenie stavu núdze má len symbolický charakter a nebude mať priame dôsledky na politiku britskej vlády. Opatrenie bolo schválené po 11-dňových klimatických protestoch, v rámci ktorých sa aktivisti pokúšali blokovať frekventované lokality v centre Londýna. Poslanci odhlasovali núdzový stav na podnet opozičnej Labouristickej strany. Jej líder Jeremy Corbyn po rozhodnutí parlamentu vyzval na prijatie "rýchlych a razantných" opatrení proti globálnemu otepľovaniu.

"Vďaka tlaku Labouristickej strany sa Spojené kráľovstvo stalo prvou krajinou sveta, ktorá vyhlásila environmentálny a klimatický núdzový stav. Nastal čas na reálne kroky pritom zmene klímy," napísali labouristi na svojom twitterovom účte. Corbyn vyjadril nádej, že rozhodnutie britského parlamentu spustí sériu podobných krokov v ďalších krajinách sveta. 

Skupina Extinction Rebellion, ktorá organizovala londýnske protesty vyhlásenie stavu núdze privítala s tým, že ide o prvý krok k uznaniu naliehavosti súčasných klimatických a ekologických problémov. Podľa nej sa tým zvýši tlak na britských politikov, aby v tomto smere schválili rázne opatrenia. Extinction Rebellion požaduje, aby sa boj proti zmene klímy stal hlavnou prioritou britskej vlády.  Jedenásťdňové protesty v Londýne sa oficiálne skončili minulý týždeň.

Viac o téme: Klimatické zmenyLabouristiJeremy Corbyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu