Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Japonsko má nového cisára: S Naruhitom začína nová éra krajiny

Korunný princ Naruhito a korunná prinzecná Masako
Korunný princ Naruhito a korunná prinzecná Masako (Zdroj: SITA/Japan Pool via AP)

TOKIO - Nový japonský cisár Naruhito sa oficiálne ujal chryzantémového trónu a v krajine sa začala nová éra Reiwa. Stalo sa tak o polnoci z utorka na stredu miestneho času (17.00 h SELČ), informuje tlačová agentúra DPA.

Vláda absolvuje v stredu dopoludnia v cisárskom paláci pri príležitosti zasadnutia 59-ročného Naruhita na trón slávnostné stretnutie. Naruhito sa ujal vládnutia po utorkovej abdikácii cisára Akihita, svojho otca. V tejto najstaršej monarchii sveta išlo o prvé odstúpenie cisára za viac než 200 rokov. Naruhito je v poradí 126. japonským cisárom, pripomína tlačová agentúra AFP. Naruhito formálne "zdedí" cisárske symboly - starodávny meč a klenoty - na oficiálnej slávnosti, ktorá sa bude konať v stredu o 10.30 h miestneho času (3.30 h SELČ) v cisárskom paláci. Tretia časť cisárskych insígnií - zrkadlo - nikdy neopúšťa palác. Naruhito študoval v anglickom Oxforde a za manželku má 55-ročnú Masako.

Akihito (85) na abdikačnom rituáli v cisárskom paláci uviedol, že 30 rokov si plnil svoje panovnícke povinnosti s "hlbokým rešpektom a láskou k ľuďom". "Bolo to veľké požehnanie," uviedol v krátkom prejave. Srdečne tiež poďakoval Japoncom, ktorí ho akceptovali a podporovali ako symbol štátu. Premiér Šinzó Abe poďakoval Akihitovi, že si "plnil povinnosti ako symbol Japonska" a ocenil cisársky pár, že dával japonskému ľudu "odvahu a nádej".

Japonský parlament 9. júna 2017 vyplnil želanie cisára Akihita a schválil návrh zákona umožňujúci monarchovi abdikovať. Zákon o abdikácii platí len pre Akihita a nasledovníkom neumožní, aby jeho príklad nasledovali. Akihito naznačil túžbu odstúpiť v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností.

Akihito sa 26. apríla posledný raz objavil na verejnosti, keď sa v Tokiu zúčastnil na udeľovaní environmentálnych cien Midori. Išlo o panovníkovu poslednú oficiálnu povinnosť mimo cisárskeho paláca. Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Akihitova éra - Heisei - sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

Viac o téme: JaponskoCisárNaruhito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu