Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kým sa o mieri rokuje, prichádzajú ďalšie útoky: V Sýrii to opäť vrie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

DAMASK - Najmenej 17 príslušníkov sýrskych vládnych síl a ich spojencov zahynulo v sobotu pri dvoch útokoch opozičných bojovníkov na vidieku severnej provincie Aleppo. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), monitorujúca vojnu v krajine, a aktivisti.

Podľa SOHR útoky podnikli dve džihádistické skupiny - bývalá sýrska odnož al-Káidy, dnes radikálne hnutie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), a jej spojenec Hurrás as-Dín, ktorý je stále napojený na celosvetovú džihádistickú sieť. SOHR uviedlo, že prvý útok zasiahol pozície sýrskej armády na trase medzi dedinami Zamár a Hurajš na vidieku v južnej časti provincie Aleppo.

Útok nasledoval po prestrelke medzi oboma stranami, spresnila tlačová agentúra DPA. Druhý útok podnikli samovražední atentátnici, ktorí cielili na pozície posádok vládnych vojakov a ich iránskych spojencov v dedine Chán Túmán, v juhozápadnej vidieckej oblasti provincie Aleppo, oznámili aktivisti. Medzi mŕtvymi sú aj dôstojníci sýrskej armády, dodali aktivisti.

SOHR tiež oznámilo, že pri oboch útokoch utrpelo zranenia približne 30 príslušníkov vládnych síl a ich spojencov. Zahynulo aj osem džihádistov, napísala tlačová agentúra AFP. Sýrska armáda potom podnikla odvetný úder a ostreľovala oblasti v provincii, ovládané povstalcami. K útokom došlo po tom, čo sýrske vládne sily a ich ruskí spojenci niekoľko dní ostreľovali tie časti provincií Aleppo, Idlib a Hamá, ktoré majú pod kontrolou povstalci.

Ruské lietadlá podnikli aj v sobotu nadránom nálety na susednú provinciu Hamá, kde zabili päť civilistov, informovalo SOHR. V piatok zahynulo pri ruských náletoch v provincii Idlib, kde je tiež bašta džihádistov z HTS, desať civilistov. Rusko a Turecko, podporujúce protivládnych povstalcov, sa v septembri dohodli na zriadení nárazníkovej zóny, aby zabránili masívnej vládnej ofenzíve v regióne Idlib, ale táto dohoda sa nikdy nezaviedla do praxe.

Región Idlibu s približne troma miliónmi ľudí je čoraz častejšie bombardovaný od januára, keď ho úplne ovládla skupina HTS. Najnovšie ruské nálety sa uskutočnili po dvojdňových rozhovoroch o sýrskom konflikte v Kazachstane tento týždeň, na ktorých sa zúčastnilo Turecko, Rusko a Irán ako podporovateľ vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Tri vlády vyjadrili obavy zo silnejúceho vplyvu HTS v Idlibe a v častiach susedných provincií, preto sú odhodlané spolupracovať na likvidácii tejto džihádistickej skupiny. Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 krvavým potláčaním protivládnych protestov, si už vyžiadala vyše 370.000 ľudských životov a vyhnala z domovov milióny obyvateľov.

Viac o téme: BojeútokyAktivistiSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu