Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Eskalujúce napätie medzi KĽDR a USA: Dva psy... Abrahám a syn, toto prekáža ázijskému štátu

Severokórejský vodca Kim Čong-un. Zobraziť galériu (2)
Severokórejský vodca Kim Čong-un. (Zdroj: SITA/Pyongyang Press Corps Pool via AP, File)

PCHJONGJANG - Severná Kórea požiadala o výmenu hlavného amerického vyjednávača v rokovaniach s Pchjongjangom, ktorým je minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa konal 27. a 28. februára vo vietnamskej metropole Hanoj, sa skončil predčasne. Americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca údajne žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.

Obe strany však po summite zároveň opäť potvrdili svoj záväzok pokračovať vo vzájomnom dialógu. Trump tiež uviedol, že na summite došlo k pokroku, v čom sa odvolával na Kimov verbálny prísľub naďalej nepokračovať v jadrových a raketových skúškach.

Rokovania s Pompeom podľa KĽDR viaznu

Severná Kórea žiada vylúčenie amerického ministra zahraničia Mikea Pompea z viaznucich jadrových rokovaní s USA. Severokórejský rezort diplomacie Pompeovi vyčíta, že rozhovory hatí. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnila severokórejská tlačová agentúra KCNA. "Obávam sa, že rozhovory budú aj naďalej viaznuť, ak sa na nich bude ďalej podieľať Pompeo," citovala agentúra šéfa oddelenia pre americké záležitosti na severokórejskom ministerstve zahraničia Kwon Čong-kuna. V prípade možného pokračovania dialógu si preto Pchjongjang podľa správy želá iného rokovacieho partnera.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jim Young/Pool Photo via AP)

Pompeo viedol rokovania so Severnou Kóreou v uplynulých mesiacoch a viackrát sa stretol aj s najvyššími predstaviteľmi režimu. Koncom februára však zlyhal s napätím očakávaný summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Dôvodom boli rozdielne názory na americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu pre jej jadrový program. Vláda v Pchjongjangu vo štvrtok ráno oznámila, že otestovala nový typ "taktickej navádzanej zbrane". Podľa analytikov je to zjavný pokus o zvýšenie tlaku na Spojené štáty.

Viac o téme: SankcieUSADonald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu