Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Junta prepustila na slobodu asi 80 ľudí

Národnú ligu za demokraciu vedie Aun San Su Ťij, ktorej fotografie držia mnísi.
Národnú ligu za demokraciu vedie Aun San Su Ťij, ktorej fotografie držia mnísi. (Zdroj: SITA)

RANGÚN - Vojenská junta v Mjanmarsku oslobodila asi 80 ľudí, ktorých zadržala po krvavom zásahu proti opozícii, uviedol v piatok predstaviteľ opozičnej strany. V skupine prepustených osôb je vyše 50 členov Národnej ligy za demokraciu, ktorú vedie laureátka Nobelovej ceny za mier Aun San Su Ťij.

Táto líderka prodemokratickej opozície strávila 12 z uplynulých 18 rokov v domácom väzení. Aun San Su Ťij vo štvrtok popoludní výnimočne opustila svoj dom v Rangúne, aby sa stretla s predstaviteľom vojenskej vlády. Medzi oslobodenými je aj 13 budhistických mníchov, povedal hovorca strany Nyan Win. Skupinu vo štvrtok prepustili zo známeho väzenia Insein, v ktorom vojenský režim zadržia 1 100 politických väzňov.

Budhistickí mnísi začali v auguste protivládne demonštrácie v Mjanmarsku, ktoré vyústili do najväčších protestov za posledné takmer dve desaťročia v krajine. Koncom septembra armáda násilne potlačila mierové protesty v Rangúne, pričom zabila najmenej 13 osôb a zatkla vyše 2 100 ľudí. Zásah junty proti demonštrantom vyvolal globálne rozhorčenie, USA a Európska únia na režim uvalili prísnejšie sankcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu