Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bush pohrozil ďalšími sankciami voči Mjanmarsku

Prezident USA George W. Bush
Prezident USA George W. Bush (Zdroj: SITA)

ROGERS - Prezident USA George W. Bush v pondelok pohrozil uvalením ďalších amerických sankcií na mjanmarských vojenských vládcov za ich tvrdé zákroky proti demonštrantom.

"Už sme sankcionovali jednotlivcov v Barme a zvažujeme dodatočné sankcie," uviedol Bush počas stretnutia otázok a odpovedí s poslucháčmi v meste Rogers v štáte Arkansas. "Sankcie však neznamenajú nič, ak ich uplatníme ako jediní," dodal.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa už skôr v priebehu pondelka dohodli na sprísnení sankcií voči junte v Mjanmarsku a varovali, že zájdu aj ďalej a zakážu všetky investície.

Washington uvalil nové sankcie voči vysokopostaveným vojenským predstaviteľom Mjanmarska minulý mesiac a sprísnil tak americké opatrenia, ktoré boli v platnosti už roky, ale priniesli iba malé zmeny. Biely dom zároveň nalieha na OSN, aby podnikla dôraznejšie kroky.

Pred dvoma týždňami vojenskí lídri ázijského štátu potlačili prodemokratické protesty v Mjanmarsku, bývalej Barme. Mnohých demonštrantov uväznili a niektorých zabili. Polícia stále podniká razie v domovoch obyvateľov a zatýka aktivistov.

Na otázku, čo treba po 45 rokoch vojenskej vlády urobiť na zavedenie slobody a demokracie v Mjanmarsku, Bush odpovedal: "Treba vyvinúť obrovský medzinárodný tlak, aby bolo generálom jasné, že sa ocitnú v úplnej izolácii a nebudú prijatí do medzinárodného spoločenstva národov."

Bush prijme v Bielom dome dalajlámu


WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush sa v utorok stretne s dalajlámom napriek tomu, že Čína na protest proti návšteve tibetského duchovného lídra v USA požiadala o odloženie rokovania s iránskej jadrovej kríze. Bush sa však s dalajlámom stretne v Bielom dome vo svojej rezidencii a nie v úrade, pravdepodobne preto, aby Čínu úplne nenahneval. Dalajláma do Washingtonu pricestoval v pondelok.

V stredu sa Bush zúčastni aj na slávnosti, na ktorej dalajlámovi odovzdajú Zlatú medailu Kongresu, ktorá je najvyšším americkým občianskym vyznamenaním. Bude to prvýkrát, čo sa úradujúci americký prezident na verejnosti ukáže s dalajlámom. Peking trvá na tom, že 72-ročný dalajláma je nebezpečný separatista. Čína vyhlásila, že udelenie Zlatej medaily "vážne zasahuje do čínskych vnútorných záležitostí a škodí čínsko-americkým vzťahom". Svoj nesúhlas ihneď ukázala žiadosťou o odloženie stretnutia členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka naplánovaného na stredu, ktorého cieľom má byť diskusia o iránskom jadrovom programe. "Domnievam sa, že (Číňania) nevedia stráviť...prítomnosť istého duchovného lídra a udalosť v Kongrese," povedal pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia. "S iránskou problematikou to nemá nič spoločné."

Tibet patrí pod čínsku správu od roku 1950, kedy ho Čína vojensky obsadila. Po neúspešnom povstaní v roku 1959 dalajláma ušiel do Indie a v súčasnosti žije na severe krajiny v horskom meste Dharamsala, ktoré je sídlom jeho exilovej vlády. Peking tvrdí, že dalajláma sa usiluje o nezávislosť Tibetu, ale tibetský duchovný líder hovorí, že chce iba širšiu autonómiu pre svoj 6-miliónový národ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu