Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce ľudí v uliciach na Taiwane: Protestovali proti pročínskej politike nového starostu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAO-SIUNG - Takmer 5000 ľudí sa zišlo v nedeľu v taiwanskom meste Kao-siung na proteste proti pročínskej politike jeho nového starostu. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštrantom prekáža, že nový starosta mesta Chan Kchuo-jü koncom marca navštívil čínsky zastupiteľský úrad v Hongkongu. Peking pritom považuje Taiwan za svoju odštiepenú provinciu a pravidelne hrozí "znovuzjednotením". Chan svoje stretnutie ospravedlnil tým, že išlo o dôležité obchodné rokovania.

Chan je členom nacionalistickej čínskej strany Kuomintang (KMT), ktorá kedysi prehrala v Číne občiansku vojnu proti komunistom Mao Ce-tunga a následne sa uchýlila do ostrovného štátu Taiwan. Demonštrujúci prostredníctvom plagátov vyzývali, aby Taiwan odmietol princíp Pekingu "jedna krajina, dva systémy". Voči zjednotenie Taiwanu a Číny na základe spomínanej zásady sa takisto ostro vyhraňuje i taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Heslo "jedna krajina, dva systémy" aplikovali v praxi po tom, ako sa Hongkong v roku 1997 stal súčasťou Číny, avšak zachoval si určitú mieru autonómie. Tá mala odrážať jeho odlišný vývoj pod britskou správou.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily. Taiwan sa pokladá za zvrchovaný štát, ktorý má vlastný politický systém, menu a súdnictvo, avšak oficiálne nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil.

Viac o téme: ProtestČínaTaiwanTchaj-PejKao-siung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu