Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Francúzsku sa opäť protestuje: Zástupcovia žltých viest rokujú v Saint-Nazaire

Vo Francúzsku sa opäť konajú protesty žltých viest
Vo Francúzsku sa opäť konajú protesty žltých viest (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

PARÍŽ - V poradí už 21. sobotu po sebe sa v Paríži a v ďalších francúzskych mestách konajú protesty tzv. žltých viest, informovala agentúra AP. Podľa AP sa stovky demonštrantov od soboty rána schádzali v blízkosti Námestia Republiky v centre Paríža. Vo francúzskom hlavnom meste sa v sobotu konajú dva protesty - jeden z nich pod heslom "Za daňovú, sociálnu a environmentálnu spravodlivosť" a s cieľom odsúdiť "umenie optimalizácie daní" zvolal aktivista Éric Drouet. Druhý pochod - od železničnej stanice Montparnasse pozdĺž kanála Bassin de la Villette - organizuje Sophie Tissierová, ktorá je tiež známou predstaviteľkou hnutia žltých viest.

Oba pochody sa začali po 13.00 h SELČ. Keďže väčšina ich účastníkov cestovala do Paríža vlakmi, polícia od rána priamo na staniciach robila náhodné kontroly prichádzajúcich. Ako dodal spravodajský portál LCI, Drouet dostal v sobotu ráno pokutu vo výške 135 eur, a to za účasť na úradne nepovolenej demonštrácii.  Polícia Droueta zadržala a pokutovala na triede Champs-Élysées, kde aj túto sobotu - už tretíkrát po sebe - platí zákaz zhromaždení. Rovnaký zákaz sa vzťahuje aj námestie La Place de l’Etoile, ako aj okolie Elyzejského paláca, kde sídli hlava štátu, a budovy Národného zhromaždenia. 

Tento zákaz bol uvalený v dôsledku pouličných zrážok počas protestov, ktoré sa v Paríži konali 16. marca a na ktorých sa podľa údajov francúzskej vlády zúčastnilo aj 1500 "mimoriadne násilníckych vandalov". Zhromaždenie tzv. žltých viest sa v sobotu koná aj v meste Rouen, ktoré je metropolou Normandie, kde sa zišlo niekoľko stoviek ľudí. Ako informoval denník Le Monde, polícia im od rána bránila priblížiť sa k objektom, v ktorých okolí platí zákaz zhromažďovania.

Zhromaždenia "žltých viest" boli prostredníctvom sociálnych sietí zvolané aj v mestách Lyon, Dijon, Lille, Nice, Nantes, Montpellier, Bordeaux či Toulouse. V niektorých z miest došlo k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou. V piatok, v predvečer tzv. 21. dejstva protestov, sa niekoľko desiatok "žltých viest" zišlo v blízkosti vily prezidentského páru v letovisku Le Touquet v departemente Pas-de-Calais. Obvyklá ochrana tohto sídla bola následne posilnená o príslušníkov žandarmérie. Tí v snahe rozohnať dav použili slzotvorný plyn.

Hnutie žltých viest vzniklo vlani v novembri ako protest proti plánovanému zvýšeniu daní z pohonných hmôt, avšak postupne sa rozrástlo o širšie požiadavky týkajúce sa daní, platov a priamej demokracie. 

V meste Saint-Nazaire v departemente Loire-Atlantique sa od piatku za účasti asi 500 aktivistov hnutia žltých viest z celého Francúzska koná v poradí už druhé "zhromaždenie zhromaždení". Na programe sú rokovania pracovných skupín i plenárne zhromaždenia, na ktorých sa diskutuje o "internej a externej komunikácii", reakcii na represie a požiadavky protestného hnutia.

Najnižšia účasť od 17. novembra 2018

Na protestoch, ktoré už 21.-krát po sebe vo Francúzsku zvolalo hnutie tzv. žltých viest, sa túto sobotu v celej krajine zúčastnilo spolu 22.300 ľudí, z toho 3500 v Paríži. Ako konštatoval denník Le Figaro, ide o najnižšiu účasť od 17. novembra 2018, keď sa protivládne protesty začali.

Le Figaro na svojom webe pre porovnanie uviedol, že protestné akcie v sobotu 30. marca vylákali do ulíc francúzskych miest 33.700 sympatizantov žltých viest vrátane 4000 v Paríži.

Takéto údaje o účasti zverejňované prefektúrami alebo políciou "žlté vesty" zvyčajne spochybňujú. Le Figaro napísal, že k poklesu účastníkov protestov došlo v situácii, keď sa vláda na budúci týždeň chystá zverejniť závery, ktoré vyplynuli z maratónu debát s občanmi. Na časť z nich prišiel aj prezident Emmanuel Macron, ktorý je za svoje reformy hlavným terčom hnevu "žltých viest".

Viac o téme: DemonštrácieFrancúzskoPar힎lté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu