Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Macron vymenoval výskumný tím: Má vyhodnotiť rolu Paríža v rwandskej genocíde

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval členov výskumného týmu s cieľom vyšetriť úlohu Francúzska v rwandskej genocíde. Na základe piatkového oznámenia prezidentskej kancelárie o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej zostáva táto otázka zdrojom napätia vo vzťahoch Paríža a Kigali aj po 25 rokoch.

Vymenovanie deväťčlennej komisie, ktorá bude mať prístup k archívom prezidenta, ministerstva zahraničných vecí, armády i tajnej služby, oznámil Macron po stretnutí s predstaviteľmi združenia na podporu obetí genocídy.  "Naším cieľom je pripraviť report, ktorý bude publikovaný o dva roky... a bude verejne prístupný. Táto správa pomocou vedeckých metód vyhodnotí na základe archívnych materiálov úlohu, ktorú Francúzsko zohrávalo v Rwande v rokoch 1990-94," vyhlásil v tejto súvislosti prezident.

Na základe mandátu OSN Francúzsko v roku 1994 vyslalo do Rwandy 2500 vojakov na vojensko-humanitárnu akciu Tyrkys. Popri francúzskych vojakoch sa na vytvorení humanitárnej zóny v juhozápadnej časti Rwandy zúčastnilo aj niekoľko jednotiek vojakov z afrických štátov.

Neskôr rwandský prezident Paul Kagamé obvinil Francúzsko, že cvičilo milície a že sa priamo zúčastnilo na genocíde. Paríž toto vyhlásenie označil za "škandalózne a nespravodlivé". V rokoch 2006-09 boli diplomatické styky Rwandy s Francúzskom následkom rozporov v tejto otázke prerušené.

Viac o téme: FrancúzskoParížEmmanuel MacronVýskumný tímGenocída v Rwande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu