Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pompeo potvrdil, že USA ponechajú sankcie voči Severnej Kórei až do denuklearizácie

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: TASR/Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu povedal, že Washington bude pokračovať v uplatňovaní sankcií voči Severnej Kórei, až kým sa nedosiahne denuklearizácia režimu, informovala agentúra Jonhap.

Pompeo to oznámil v písomnom vyjadrení adresovanom americkému Kongresu pred tým, ako na jeho pôde vystúpil s cieľom prediskutovať návrh na rozpočet ministerstva zahraničia na rok 2020. "Naša diplomatická snaha smerom ku konečnej a úplne overenej denuklearizácii Severnej Kórey, je najúspešnejšia zo všetkých, ktoré sme doteraz podnikli," oznámil Pompeo rozpočtovému výboru.

Spojené štáty podľa Pompeových slov ostávajú verné svojmu cieľu a rozpočet im umožní, aby pokračovali v diplomatickom úsilí a v plnení a presadzovaní sankcií, až kým nedosiahnu svoj cieľ. Americký prezident Donald Trump sa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom stretol na dvoch summitoch, cieľom ktorých bolo dohodnúť sa  na zastavení severokórejského jadrového programu výmenou za ústupky v oblasti ekonomických sankcií.

Druhý summit Trump-Kim, ktorý sa konal 27. a 28. februára vo vietnamskej metropole Hanoj, sa skončil predčasne. Americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca údajne žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

Viac o téme: WashingtonSeverná KóreaSpojené štátyMike PompeoDenuklearizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu