Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Facebook ohrozil stovky miliónov účtov, obrovská bezpečnostná chyba, spoločnosť reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Facebook na problém prišiel už v januári. Od roku 2012 totiž ukladal do firemného systému heslá užívateľských účtov v čitateľnej forme. Údaje tak mohli zneužiť zamestnanci spoločnosti, ktorých je približne 20-tisíc. Podľa odhadu sa bezpečnostná chyba mohla týkať až 600-miliónov účtov.

Najväčšia sociálna sieť čelí ďalšiemu škandálu. Spoločnosť Facebook vo štvrtok priznala bezpečnostný problém, ktorý odhalila vnútorná kontrola. Chybu, kvôli ktorej vystavila stovky miliónov užívateľov nebezpečenstvu, už opravila. Jej zamestnanci si totiž mohli kedykoľvek prečítať heslá užívateľov a použiť ich, lebo Facebook ich od roku 2012 ukladal do firemného systému. Nešifroval ich. Táto chyba sa týkala aj Instagramu, spoločnosti, ktorá spadá pod Facebook. 

Facebook.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločnosť však tvrdí, že nijaké heslá neunikli, a nevidí dôvod na paniku, lebo problém je už vyriešený. Dosiaľ ale nie je známy presný počet účtov, ktorých sa tento problém týkal. Podľa odhadu ide o 200 až 600 miliónov účtov.

Facebook.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako prvý naň upozornil výskumník Brian Krebs. K nedostatočnému zabezpečeniu sa vyjadril Pedro Canahuati, viceprezident pre bezpečnosť a ochranu súkromia na Facebooku. „V januári sme v rámci bežného preskúmania zistili, že niektoré užívateľské heslá boli uložené v čitateľnom formáte v našom internom systéme,“ uviedol Canahuati.

Spoločnosť zároveň avizovala, že každému, koho sa problém týkal, bude zaslané upozornenie. Facebook má cca 20-tisíc zamestnancov, čiže ktokoľvek z nich si mohol heslá prečítať.

Viac o téme: BezpečnosťHeslo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu