Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svet reaguje na doživotie pre Karadžiča: Úľava aj kritika, Lajčák myslí aj na obete

Radovan Karadžič Zobraziť galériu (2)
Radovan Karadžič (Zdroj: SITA)

HAAG - Premiér bosnianskej Republiky srbskej Radovan Viškovič kritizoval stredajšie rozhodnutie odvolacieho senátu tribunálu OSN, ktorý poslal bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča do väzenia na doživotie.

Viškovič označil tribunál v holandskom Haagu za politický súd a poznamenal, že "nikto nenesie zodpovednosť za zločiny spáchané proti Srbom". Mnohí Srbi považujú tribunál v Haagu za protisrbský pri riešení prípadov z bosnianskej vojny, ktorá zanechala viac ako 100.000 mŕtvych a milióny ľudí bez domova, poznamenala AP. Karadžičom založená a počas vojny vedená Srbská demokratická strana (SDS), ktorá stále pôsobí v Bosne a Hercegovine, v minulosti tvrdila, že jediným cieľom tribunálu v Haagu je "hanobenie srbského národa". V stredu na margo verdiktu uviedla, že je "neopodstatnený a škandalózne nespravodlivý".

Súd podrobil kritike aj Karadžičov právnik Goran Petronijevič. Verdikt označil za "nehanebný". Podľa jeho vyjadrenia ide "o čisto politické rozhodnutie, ktoré nie je založené na práve". Petronijevič poznamenal, že verdikt "nepomôže zmiereniu v Bosne" medzi tamojšími Moslimami a Srbmi. Súd sa podľa neho rozhodol pod tlakom Západu namiereným proti Republike srbskej.

Odvolací senát tribunálu v holandskom Haagu v stredu oznámil, že "ukladá doživotný trest odňatia slobody" Karadžičovi po tom, čo zamietol jeho odvolanie proti verdiktu z roku 2016, keď bol uznaný za vinného z genocídy, vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti. Z pôvodne vymeraných 40 rokov väzenia mu zvýšil trest na doživotie. Verdikt nad Karaždičom vyniesol v marci 2016 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý však ukončil svoju činnosť koncom roka 2017. Karadžičove odvolanie preto riešil Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT).

Chorvátska vláda doživotie privítala

Chorvátska vláda privítala stredajšie rozhodnutie odvolacieho senátu tribunálu OSN, ktorý poslal bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča do väzenia na doživotie za jeho úlohu v genocíde a iných vojnových zločinoch spáchaných počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992-1995. Informovala o tom agentúra Hina.

Svet reaguje na doživotie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Dúfame, že potvrdenie osobnej zodpovednosti Radovana Karadžiča za niektoré z najhroznejších zločinov spáchaných po druhej svetovej vojne, ako napríklad genocída v Srebrenici, kde bolo zabitých viac ako 7000 bosnianskych mužov a chlapcov, alebo obliehanie Sarajeva, poskytne aspoň minimálne uspokojenie obetiam a ich rodinám," uviedla chorvátska vláda vo vyhlásení.

Vyjadrila však poľutovanie nad tým, že odvolací senát "nedokázal preukázať zodpovednosť Radovana Karadžiča za spáchanie genocídy v iných oblastiach Bosny a Hercegoviny".

Lajčák dúfa, že verdikt prinesie aspoň čiastočný pocit spravodlivosti rodinám jeho obetí

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák dúfa, že doživotný trest pre lídra bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča za vojnové zločiny a genocídu prinesie aspoň čiastočný pocit spravodlivosti pre rodiny jeho obetí. Ako ďalej napísal na sociálnej sieti, súdny verdikt by tiež mal prispieť k zmiereniu a "uzavretiu tejto tragickej kapitoly histórie". "Medzinárodnej spravodlivosti bolo učinené zadosť," dodal.

Komisárka Rady Európy: Odsúdením Karadžiča na doživotie zvíťazila spravodlivosť

Zvíťazila spravodlivosť, vyhlásila komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová na margo stredajšieho rozhodnutia odvolacieho senátu tribunálu OSN, ktorý poslal bývalého bosnianskosrbského lídra Radovana Karadžiča do väzenia na doživotie za zločiny spáchané počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992-1995.

"Dnešné rozhodnutie tribunálu OSN potvrdzujúce rozsudok proti Karadžičovi za genocídu a vojnové zločiny vrátane genocídy v Srebrenici a obliehania Sarajeva ukázalo, že zvíťazila spravodlivosť," citovala komisárku agentúra Hina. "Boj proti popieraniu vojnových zločinov a učenie sa pravde je teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," dodala Mijatovičová.

Viac o téme: DoživotieRadovan KaradžičRadovan ViškovičRepublika srbska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu