Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odpoveď Izraela na vypálenie rakiet na Tel Aviv: Nálety na viaceré ciele v pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/)

TEL AVIV - Izraelská armáda uskutočnila v noci na piatok nálety na desiatky cieľov militantného hnutia Hamas v pásme Gazy. Sú reakciou na vypálenie dvoch rakiet z tejto oblasti na izraelské mesto Tel Aviv, ku ktorému došlo vo štvrtok večer, informovala agentúra AFP.

"Stíhačky, bojové helikoptéry a (iné) lietadlá IDF (izraelských ozbrojených síl) zaútočili v noci na približne 100 teroristických cieľov teroristickej organizácie Hamas v pásme Gazy," cituje AFP z vyhlásenia armády židovského štátu. Cieľmi útokov boli podľa armády kancelársky komplex v meste Gaza, podzemný komplex, ktorý Hamasu slúžil ako hlavné miesto pre výrobu rakiet, ako aj objekt spojený s programom pre drony.

Odvetné útoky sa začali krátko po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu, ktoré zvolal premiér Benjamin Netanjahu. V južnom Izraeli sa aj po odvetných údaroch niekoľkokrát ozvali sirény, avizujúce rakety vypálené z pásma Gazy. Niektoré zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany Želežná kupola, informoval denník Haarec.​

Agentúra AP uviedla, že jedným z cieľov útokov bolo mesto Chán Júnis, ležiace približne 25 kilometrov južne od Gazy. Palestínsky zdroj v Gaze pre denník Haarec uviedol, že rakety boli vystrelené zo severnej časti enklávy, ale k ich odpáleniu sa zatiaľ nikto neprihlásil. Zodpovednosť za tento čin odmietli hnutia Islamský džihád i Hamas. Izraelská armáda ju však pripísala práve Hamasu.

Jednu z rakiet zlikvidoval izraelský systém protivzdušnej obrany Želežná kupola, druhá dopadla do neobývanej oblasti. Podľa izraelskej armády išlo o prvý útok na Tel Aviv od leta 2014, keď Izrael uskutočnil operáciu proti hnutiu Hamas. Militanti vtedy počas takmer dva mesiace trvajúceho konfliktu vypálili na Izrael viac ako 4500 rakiet.​

Viac o téme: NáletyIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu