Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Policajt v teplákoch vyberal od vodičov pokuty: Osudným sa mu stalo VIDEO jedného z nich

Policajt sa pokúsil v čase svojho voľna pokutovať vodiča.
Policajt sa pokúsil v čase svojho voľna pokutovať vodiča. (Zdroj: FB/Jiří)

MĚLNÍK - Českým kriminalistom sa v pondelok podarilo stotožniť muža, ktorý sa v nedeľu snažil od vodiča Jiřího vylákať pokutu. Spočiatku sa nazdávalo, že muž je podvodník. Neskôr sa však ukázalo, že ide o príslušníka cudzineckej polície, ktorý sa konania dopustil na súkromnom vozidle v čase svojho voľna. Inšpekcia bude zisťovať, či sa spáchal trestný čin.

„Prípad si prevzala Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, ktorá ho bude preverovať. Disciplinárnym konaním sa preto teraz nebudeme zaoberať a budeme čakať na konečné vyjadrenie inšpekcie,“ povedal v utorok pre novinky.cz hovorca Policajného prezídia ČR Jozef Bocán.

Ako Jiří opísal, muž v teplákovej súprave sa mu nepredstavil, a dokonca od neho nežiadal na predloženie nijaké doklady. „Videl som za sebou len tie majáky, nijakú stopku, tak som si povedal, že nezastavím. Následne ma predbehol a vybrzdil. Vyskočil z auta, bežal ku mne, otvoril dvere a začal na mňa kričať,“ priblížil Jiří s tým, že policajt mu garantoval, že ho to vyjde poriadne draho a že mu môže zadržať aj vodičský preukaz.   

Príslušníka cudzineckej polície sa pokúsil v čase svojho voľna pokutovať vodiča

Preto si od neho vyžiadal preukaz, Jiřímu sa totiž nepozdávalo jeho konanie. „Ukazoval mi nejakú plastovú kartičku, ktorú mi ale nenechal, aby som si ju lepšie pozrel. Povedal som, že zavoláme jeho kolegov a vyriešime to s nimi,“ spomína vodič.

To sa už mužovi zákona nepáčilo. „Videl, že som sa ho nezľakol, tak sa snažil čo najrýchlejšie zmiznúť preč. Šliapol na to a odišiel,“ pokračoval muž v rozprávaní pre Český rozhlas.

Topky.sk požiadali o stanovisko k incidentu zachytenom na palubnej kamere obvodné oddelenie PZ Mělník. „Prípadom sa zaoberajú policajti z Obvodného oddelenia Horné Počaply. Začali sme úkony trestného konania pre trestný čin prisvojenia si právomoci úradu. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ spresnila policajná komisárka Markéta Johnová.

Ako spoznať pravého policajta?

Než sa ukázalo, že muž v teplákoch je policajt, riaditeľ dopravnej polície Tomáš Lerch pre Radiožurnál vysvetlil, že „pre policajta zo zákona vyplýva povinnosť zastavovať buď zastavovacím terčom, alebo zdvihnutím ruky, prípadne nápisom STOP umiestneným na vozidle. Svoju totožnosť musí preukázať buď služobnou rovnošatou, alebo služobným preukazom s identifikačným číslom.“    

Ak zastavený vodič nadobudne podozrenie, že narazil na falošného policajta, mal by sa obrátiť na linku 158 a jeho totožnosť si overiť na operačnom stredisku. 

Viac o téme: PolicajtPodvodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu