Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Úspešná operácia siamských dvojčiat: Obrovská radosť rodiny, dievčatká sú rozkošné

Úspešne oddelené siamské dvojčatá Nima a Dawa sa vrátili domov.
Úspešne oddelené siamské dvojčatá Nima a Dawa sa vrátili domov. (Zdroj: Repro foto YouTube/Guardian News)

THIMPHU - Bývalé bhutánske siamské dvojčatá-dievčatká pricestovali vo štvrtok domov po tom, čo ich pri operácii v Austrálii úspešne oddelili. Rodine spôsobili radosť, keď ich videla kráčať samostatne.

Dvadsaťjedenmesačné sestry Nima a Dawa sa do Bhutánu vrátili spolu s matkou po 22-hodinovom lete z austrálskeho mesta Melbourne, kde ich pred štyrmi mesiacmi operovali. Dievčatká boli zrastené trupmi a mali spoločnú pečeň, pripomenula tlačová agentúra AP.

Ich otec Sonam Tshering ledva ovládol emócie, keď vyhlásil, že je to ako zázrak. Z letiska ich odviezol do kláštora, aby pri modlitbe spoločne zapálili lampu. Dievčatá oddelil tím 25 chirurgov, zdravotných sestier a anesteziológov počas operácie, ktorá sa uskutočnila začiatkom novembra v Kráľovskej detskej nemocnici v Melbourne (RCH) a trvala takmer šesť hodín.

Sestry sa po zákroku zotavili v ústraní v zariadení, ktoré prevádzkuje "Nadácia Deti na prvom mieste" (Children First Foundation). Táto charitatívna organizácia ich aj dopravila z Bhutánu do Austrálie.

"Sú takmer rovnaké, ako vtedy, keď boli spolu. Máme jednu s veľmi otvorenou, extrovertnou povahou a jednu veľmi pokojnú. Nima je otvorená a Dawa pokojnejšia," povedala Debbie Pickeringová zo spomínanej nadácie ešte v stredu na letisku v Melbourne, pred odletom dvojičiek do Bhutánu. "Už sa z nich stávajú krásne malé dievčatká. Sú po každej stránke rozkošné," dodala Pickeringová.

Viac o téme: OperáciaSiamské dvojčatáAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu