Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko kritizuje summit vo Vietname: Rokovania zlyhali, lebo ani jedna strana nebola ochotná

Stretnutie Donalda Trumpa a Kim Čong-una
Stretnutie Donalda Trumpa a Kim Čong-una (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

HANOJ - Summit o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova zlyhal, pretože ani severokórejská, ani americká strana neboli ochotné pristúpiť na kompromis a robiť ústupky. Vo štvrtok to pre novinárov v Moskve povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko napriek tomu teší fakt, že rokovania nezlyhali úplne. Postráda však aspoň "malé kroky" a flexibilitu, ktoré mohli viesť prinajmenšom k nejakému pokroku. Peskov však pripustil, že severokórejský jadrový program je komplikovaná problematika, "ktorú nemožno vyriešiť naraz".

Podobne sa vyjadrilo aj čínske ministerstvo zahraničia, podľa ktorého sú strany napriek neúspechu na správnej ceste k politickej dohode, ktorá je "jediným možným riešením". Kancelária juhokórejského prezidenta označila zlyhanie rozhovorov za "nešťastné", avšak rovnako vyjadrila nádej na pokračovanie "aktívneho dialógu" medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Rokovania medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom v Hanoji sa vo štvrtok skončili o dve hodiny skôr, keďže sa im nepodarilo dospieť k dohode. Trump povedal, že Spojené štáty neboli ochotné stiahnuť sankcie uvalené na severokórejský režim výmenou za jadrové odzbrojenie krajiny.

Viac o téme: SummitRokovanie RuskoDonald TrumpVietnamKim Čong-un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu