Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragické nešťastie v bani na zlato: VIDEO Zasypalo desiatky ľudí, obete volajú o pomoc

(Zdroj: SITA/BASARNAS via AP)

JAKARTA - Zosuv pôdy v nepovolenej bani na zlato v indonézskej provincii Severné Sulawesi zasypal desiatky ľudí. Záchranári sa v ťažko dostupnom teréne pokúšajú zachrániť obete volajúce o pomoc holými rukami alebo poľnohospodárskym náčiním. V stredu o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa úradu pre zmierňovanie katastrof.

Abdul Muin Paputungan potvrdil úmrtie jednej osoby a zároveň uviedol, že zachránili 14 ľudí s ľahkými až vážnymi zraneniami. Zosuv v bani podľa jeho slov pochoval okolo 60 ľudí. "Pre nestále pôdne podmienky sme veľmi opatrní pri dvíhaní kameňov, pretože to môže viesť k ďalším zosuvom. Stále počujeme hlasy ľudí pod suťou volajúcich o pomoc. Podľa odhadov v ťažobnej jame uviazlo zhruba 60 ľudí," povedal Paputungan pre AP.

Nestabilná pôda zasypala otvory v bani v okrese Bolaang Mongondow v utorok večer, pričom v nej tiež viedla ku kolapsu provizórnych drevených konštrukcií. Na záchranných prácach sa zúčastňujú polícia, armáda, Červený kríž a pracovníci pátracej a záchrannej agentúry. Ich úsilie však komplikuje odľahlosť miesta. Baňa a k nej priľahlá obec sú v strmej oblasti, ku ktorej sa dá dostať len pešo. Stroje na zemné práce a sanitky sa do oblasti nevedia dostať, dodal Paputungan.

V médiách sa medzičasom objavili zábery zachytávajúce záchranárov, ako v noci aj s pomocou miestnych obyvateľov vyslobodzujú a odvážajú preživších. Drobná ťažba zlata ostáva aj napriek zákazu v Indonézii rozšírená obzvlášť na vidieku. Nedostatočný dohľad a chabá výstavba takýchto provizórnych baní majú na svedomí pomerne časté nešťastia. Pre nedostatok pracovných príležitostí sa však podľa ľudskoprávnych aktivistov obyvatelia cítia nútení spoliehať sa na takéto zdroje príjmov.

 

Viac o téme: Zosuv pôdyIndonéziaBaňa na auto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu