Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bush vystríha pred 3. svetovou vojnou

Americký prezident George Bush
Americký prezident George Bush (Zdroj: ČTK)

WASHINGTON - Americký prezident George Bush v stredu varoval pred 3. svetovou vojnou. K tej by mohol svet podľa neho dospieť v prípade, ak sa Iránu podarí získať alebo vyrobiť jadrové zbrane.

"Irán vedie človek, ktorý tvrdí, že chce zničiť Izrael," povedal Bush na stredajšej tlačovke v Bielom dome. Svetovým lídrom Bush podľa vlastných slov neustále zdôrazňuje: "Ak chcete predísť tretej svetovej vojne, vyzerá to, že by ste mali mať záujem na tom, aby Irán nezískal technológiu potrebnú na vývoj jadrovej zbrane." Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi dlhodobo obviňuje Irán zo snahy získať jadrové zbrane. Irán tvrdí, že jadrovú energiu bude vždy využívať výlučne na mierové účely.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád pravidelne útočí na Izrael. Povedal napríklad, že tento štát by mal zmiznúť z mapy. Neskôr navrhol, že Židia by sa mali presťahovať inam, napríklad na Aljašku.

Bush vyzval Čínu na rozhovory s dalajlámom


WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush napriek protestom Číny obraňoval dnes svoj plán zúčastniť sa na slávnostnom udeľovaní ceny pre dalajlámu. Zároveň vyzval Peking, aby začal rozhovory s tibetským duchovným žijúcim v exile, ktorého Čína považuje za separatistu.

"Dôsledne som povedal Číňanom, že náboženská sloboda je v záujme ich národa. Povedal som im tiež, že je v ich záujme stretnúť sa s dalajlámom a poviem to aj dnes na ceremónii v Kongrese," uviedol Bush na tlačovej konferencii niekoľko hodín predtým, ako má dalajláma prevziať Zlatú medailu amerického Kongresu, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním.

Dalajláma ušiel z Tibetu do exilu v Indii v roku 1959 počas neúspešného povstania proti čínskej vláde. V roku 1989 získal Nobelovu cenu za mier a medzi Tibeťanmi sa stále teší veľkej popularite. Mimoriadnu prestíž napriek snahám čínskych úradov má aj v zahraničí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu