Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bývalý diplomat v tom má jasno: Kim Čong-un sa jadrových zbraní nevzdá

KĽDR sa nechce vzdať jadrových zbraní, ak tak neurobí aj USA.
KĽDR sa nechce vzdať jadrových zbraní, ak tak neurobí aj USA. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File, AP Photo/Evan Vucci, File)

SOUL - Bývalý severokórejský diplomat sa domnieva, že vodca KĽDR Kim Čong-un sa neplánuje vzdať jadrových zbraní a nadchádzajúci druhý summit s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vníma ako šancu na upevnenie jadrového postavenia svojej krajiny.

Tche Jong-ho, ktorý v roku 2016 utiekol z KĽDR do Južnej Kórey, sa takto vyjadril v utorok na tlačovej konferencii v Soule. Podľa agentúry AP povedal, že nadchádzajúce stretnutie Trumpa s Kimom vo Vietname bude neúspechom, ak sa Trumpovi nepodarí vymôcť si od severokórejského vodcu vyhlásenie, že sa vzdá všetkých jadrových zariadení a zbraní, a tiež, ak sa KĽDR nevráti k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), z ktorej v roku 2003 odstúpila. 

Tche Jong-ho je vôbec najvyššie postaveným severokórejským diplomatom, ktorý utiekol do Južnej Kórey. Pred zbehnutím bol  zástupcom severokórejského veľvyslanca v Británii. Trump s Kimom sa majú po druhý raz stretnúť 27. a 28. februára vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj. Dvojica sa stretla už vlani v júni na historickom summite v Singapure, kde uzavrela dohodu o denuklearizácii Kórejského polostrova; k hmatateľnému pokroku v tomto smere však nedošlo.

Viac o téme: DiplomatJadrové zbraneKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu